www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Een nachtzwaluw op de Bandijk!

19 september 2014 Staatsbosbeheer in Biesbosch

nachtzwaluw[1]
Na zonsondergang wordt de nachtzwaluw actief. (foto: Jacques van der Neut)
Vandaag laat in de middag teruggekeerd van een fantastische trip door Noorwegen. De bagage in de kamer keurig uitgestald, maar eigenlijk geen tijd om het allemaal uit te pakken. Er zijn immers nachtzwaluwen bij de Bandijk gesignaleerd. Kijker en zaklantaarn mee en dus op pad naar ‘de overkant…’.

Muggen
In verband met de afsluiting van de A 27 vaart de pont bij de Kop van ’t Land langer door. Met het oog op de nachtzwaluwen is dat een mooie meevaller. Rond half negen rijden we naar het gemaal op de Hoge Hof. Er staan al een paar vogelaars, in dit geval de familie Braat, plaatselijk ook wel beter bekend als ‘De Bratjes’. Even een kletspraatje maken is er niet bij, de vele muggen vormen een behoorlijke stoorzender. Snel in de auto en de Deeneplaatweg maar eens een paar keer op- en afgereden. De duisternis is ingevallen en meer dan een glimp van een kerkuil die opvliegt van een paal is er niet. Nog geen nachtzwaluwen te bekennen. In de verte nadert een kolonne koplampen, ongetwijfeld vogelaars die de nachtzwaluw ook graag willen zien. Bij het passeren wordt gestopt om recente informatie uit te wisselen. Nachtzwaluwen, ook wel geitenmelkers genoemd, zijn zeer ongewone soorten voor de Biesbosch. Volgens mij zijn deze mystieke vogels nog niet eerder in het zoetwatergetijdengebied waargenomen. “Dat is niet helemaal waar” zegt Bas Verhoeven uit Almkerk. “Er is een waarneming uit 1984 op het Zanddepot in de Dordtse Biesbosch. Die enkele waarneming van jaren geleden geeft overigens wel aan hoe ongewoon de nachtzwaluw voor de Biesbosch is.” Corne Versteeg, vrijwilliger bij het Biesbosch Museum in Werkendam, ontdekte van de week de nachtzwaluw voor het eerst. Na deze melding ging Verhoeven ook op zoek en ontdekte de vogel op de Deeneplaatweg. “Ik reed met Theo Muusse van Staatsbosbeheer er heen en weer zonder de vogel te zien, maar op een gegeven ogenblik zat de nachtzwaluw op de weg. We zagen zijn ogen oplichten. Ik ben er kortbij gereden en leunend met de camera op mijn portier kon ik wat opnamens maken. Het is en blijft met zoiets altijd behelpen, er is immers geen licht. In het schijnsel van mijn koplampen lukte dat fotograferen best aardig. Ik hoorde getallen van zes of zeven nachtzwaluwen, als je die enkelingen allemaal bij elkaar optelt kom je daar wel in de buurt, maar zelf geloof ik dat het om een of hooguit twee vogels gaat” besluit Verhoeven.

nachtzwaluw_Bas[1]
De nachtzwaluw streek regelmatig neer op het fietspad. (foto: Bas Verhoeven)
Nachtvlinders
Na de Deeneplaatweg en de Hilweg te hebben afgereden staat de teller nog steeds op nul nachtzwaluwen. We rijden naar de pont, voordat we echter afslaan, krijgen we een berichtje via de Whats App. Rond de Wassende Maan vliegt en jaagt een nachtzwaluw. Snel er heen en ja wel, een nachtzwaluw op een paaltje. Wat een schitterend gezicht! De vogel scheert meerdere malen over ons heen en landt zo’n tien meter verder op het fietspad. De nachtzwaluw is behoorlijk actief en jaagt in het schijnsel van een straatlantaarn op voorbij fladderende nachtvlinders.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog