www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Elke vogel telt bij de Euro Birdwatch!

4 oktober 2014 staatsbosbeheer1 in Biesbosch

teller[1]
Vooral om aantallen van kleine, overvliegende vogels bij te houden, gebruiken vogelaars handtellers. (foto: Jacques van der Neut)
Nog niet eerder werden er zoveel vogels geteld, ruim één miljoen in totaal (1.073.123). Er werden 218 verschillende soorten gezien, ook een nieuw record. In heel Europa gingen dit weekend vogelaars op pad om de najaarstrek voor Euro Birdwatch in kaart te brengen.

Handteller
De weersomstandigheden waren vandaag ideaal voor de vogeltrek; een lekker zonnetje en niet te veel wind. Leden van de VWG Biesbosch bemande een telpost op de Tongplaat. Vanaf half acht tot vanmiddag drie uur telde iedere vogel mee. In totaal werden er door de tellers bij de Tongplaat 17.221 vogels geteld, waarbij de top drie bestond uit vink (5666 stuks), gevolgd door de zanglijster met 2767 exemplaren en 2393 graspiepers. Hoe tel je nu al dat kleine grut? Een aantal tellers zoals Sander Terlouw was voorzien van een handteller, met drie verschillende telwerken. Om de haverklap werden er aantallen overvliegende vogels gemeld. “Iedere knop op dit tellertje komt overeen met aantallen vinken, graspiepers en zanglijsters omdat daar nu eenmaal de meeste exemplaren van overkomen” zegt Terlouw, terwijl hij het apparaatje aan mij laat zien. “Ik moet alleen de knoppen uit elkaar houden. Wij tellen een half uur achtereen dus daarna gaat alles weer op nul en beginnen we weer van voren af aan.” Natuurlijk zijn er op zo’n dag ook krenten zoals overvliegende boomleeuweriken, grote lijsters, boompiepers, zilverplevieren, baardmannetjes en watersnippen. Bij de melding van een passerende rode wouw veert iedereen op en zet zijn statief met daarop gemonteerde telescoop snel in de juiste richting.

Massale vogeltelling
Terwijl de tellers hun waarnemingen ter plekke digitaal invoeren, denk ik aan vroegere tijden. Ik deed ook altijd mee aan internationale (water)vogeltellingen. Iedere soort werd genoteerd op een lijst, die vervolgens werd opgestuurd naar een instituut, het RIN of naar het RIVON. Als het meezat dan kreeg je een jaar later de gegevens te zien en niemand vond dat toen raar want zo ging dat nu eenmaal in het computerloze tijdperk. Tegenwoordig gaat de verwerking van gegevens natuurlijk veel sneller. Aan het eind van de dag weten we precies van iedere telpost de waargenomen soorten en de daarbij behorende aantallen. De bevindingen van Euro Birdwatch in cijfers en getallen en bovendien voor iedereen toegankelijk. Dat is en blijft toch wel een mooi iets. Op www.trektellen.nl zijn alle waarnemingen per trekpost samengebracht. In ons land coördineerde Vogelbescherming Nederland deze massale vogeltelling, op zo’n 150 plekken in ons land werd geteld. Dit jaar werd de spreeuw het vaakst gezien, gevolgd door de vink en de zanglijster. Het is de 19e keer dat Vogelbescherming de Euro Birdwatch in Nederland organiseert.

tellers[1]
Vogelaars turen door opgestelde telescopen. (foto: Jacques van der Neut)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog