www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Winterse bloeiers

12 januari 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch
madelief
Bloeiende madeliefjes. (foto; Jacques van der Neut)

Het aanhoudende, zachte winterweer is meerdere malen onderwerp van gesprek. In steden en dorpen bloeien tientallen wilde- en verwilderde planten. Hebben al die bloeiende planten iets van doen met klimaatverandering of is de natuur gewoon van slag?

Bloeiende planten
We zijn geneigd om al die bloeiende planten in verband te brengen met klimaatverandering maar is dat ook zo? Feit is dat de afgelopen maand, de warmste decembermaand ooit is, sinds het begin van de metingen in De Bilt in 1901. Een zachte decembermaand is misschien niet iets waar we onmiddellijk aan denken, maar zoiets pakt wel heel goed uit voor de ijsvogel en de roerdomp. Het is trouwens nog niet zo lang geleden dat we wèl een goede winterperiode hadden. In 2012 vroor het Wantij in Dordrecht dicht en op 29 maart 2013 foerageerden de zojuist uit hun winterkwartieren teruggekeerde grutto’s, tussen de ronddrijvende ijsschotsen. Tot en met mei bleef het dat jaar trouwens bitterkoud. Zien we veel in de Biesbosch van het tot op heden bijzonder milde, winterse weer? Op windluwe locaties zien we al weer wilgenkatjes zich ontwikkelen en hier en daar een enkele pol speenkruid. Vlieren tonen ook al weer groen blad, maar dat is normaal, want vlieren missen namelijk knopschubben die het ontluikende blad aan het zicht onttrekken. Vlieren zijn dus gewoon ieder jaar ‘vroeg’. In de bebouwde omgeving bloeien veel meer soorten, zoals fluitenkruid, berenklauw, herderstasje, madelief en scherpe boterbloem. In tuinen van particulieren staan diverse struiken zoals Forsythia, gele kornoelje en mahoniestruik volop in bloei. Eerlijk gezegd is dat geen goede graadmeter, want het draait in veel gevallen om cultivars, die er juist op zijn gekweekt om nu te bloeien. Tuinbezitters willen nu eenmaal ook ’s winters kleur in de tuin. Wolken ronddansende muggen worden ook beschouwd als het bewijs van een warme winter, maar van de week hoorde ik van collega boswachter Jap Smits dat er ook wintermuggen bestaan. Niets nieuws onder de zon dus. Onlangs organiseerde Floron voor de tweede maal de zogenaamde Eindejaars Plantenjacht, waarbij in de bebouwde kom tussen Kerst en Oud en Nieuw speciaal werd gelet op bloeiende wilde- en verwilderde planten. Als je een indruk wil krijgen van de plantenwandeling door de Dordtse wijk De Staart klik dan hier.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog