www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Een geslaagde haardhoutdag in De Elzen

22 februari 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Elk jaar is in februari op diverse locaties in het land haardhout te koop, zodat particulieren en bedrijven hun voorraad kunnen aanvullen met hout uit Nederlands bos. Staatsbosbeheer heeft die maand namelijk uitgeroepen tot Houtmaand. Afgelopen zaterdag was er zo’n haardhoutdag in De Elzen. Gezien de opkomst, een bijzonder geslaagde actie.

haardhoutdag_weblog
Ruben Metz brengt de aanhangers heen en weer. (foto; Jacques van der Neut)

Veldmedewerkers
Op zaterdagochtend reden er al vroeg auto’s met aanhangers af en aan. Op het parkeerterrein vlakbij uitspanning De Viersprong was het een drukte van belang. In de weken ervoor waren diverse veldmedewerkers beheer, al in de weer geweest met het dunnen van de bebossing rondom het parkeerterrein. Dit was de centrale locatie waar liefhebbers van haardhout het rondom liggende hout bijeen konden rapen. De meeste mensen kwamen uit Dordrecht, maar er kwamen ook belangstellenden uit Hendrik-Ido-Ambacht, Rotterdam en Voorburg. Zodra de aanhanger vol lag werd het geheel met een net afgedekt en vervoegden zij zich bij Angela Knook, junior boswachter in De Biesbosch, waar zij de financiën met een mobiel pinapparaat konden afhandelen. Er bestond ook de mogelijkheid om hout te verzamelen bij het Speelbos. De aanhanger werd daar met een kleine, maar sterke tractor naar toe gesleept, waarna ze konden worden gevuld met boomstammetjes. “Ze gebruiken echter niet allemaal aanhangers” zegt Ruben Metz van Staatsbosbeheer, terwijl hij behendig zijn rode tractor over het modderige pad manouevreert. “Sommige kwamen met paardentrailers, maar daar begon ik niet aan. Als ik die over dat pad sleep kom ik daar nooit meer weg, zeker als die dingen zijn geladen met hout. Door al dat heen en weer rijden zijn daar immers wel de nodige rijsporen ontstaan.” Tussen het halen en brengen van de lege – en de geladen aanhangers, zegt een omstander dat je het een paar keer warmt krijgt van zo’n lading hout. Bij het laden en het legen van je aanhanger, het feitelijke kloven van het hout en het opstapelen in de schuur. Rond een uur of elf begint de belangstelling te tanen. “Blijkbaar wil iedereen vroeg uit de veren en op tijd weer thuis zijn voor andere zaken” besluit Knook.

haardhoutdag2
Een geladen partij hout wordt afgedekt met een net. (foto; Jacques van der Neut)

 

reageren

geef een reactie

  • Lydia Amsterdam
    22 februari 2016 om 19:07

    Wat ik nu dus niet begrijp, ik had een mail gestuurd met de vraag of de burgers van Dordrecht wat hour mochten komen halen? En nu lees ik dit, jammer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog