www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Politie en Staatsbosbeheer rollen grote wietkwekerij op

27 juli 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is regelmatig in het nieuws. Meestal gaat het over vogels, zoogdieren of bijzondere planten die in het zoetwatergetijdengebied worden gevonden. Er zijn echter helaas ook lieden, die het verruigde gebied beschouwen als een ideaal decor voor wietkwekerijen. Vandaag werd een grote wietkwekerij ontmanteld in de Dordtse Biesbosch.

Verruigingsproces
Dergelijke locaties vind je niet zo maar, daar is doorgaans tipwerk voor nodig. Of, zoals in dit geval, een vlucht met een helikopter, die van verschillende locaties foto’s maakte. Bij het interpreteren van de luchtfoto’s wekt een afwijkende structuur achterdocht. Vanmiddag bezochten een boa van Staatsbosbeheer en een beambte van de politie de bewuste plek, waar op dat moment nota bene de bloemen werden geoogst! De drie personen in kwestie werden aangehouden, waarna politie en medewerkers van de opruimingsdienst de hennepplanten verwijderden en vernietigden. In de Biesbosch is, na het staken van de diverse gebruiksculturen, sprake van een verruigingsproces. Dergelijke wietkwekerijen worden er in de laatste tien jaar meer aangetroffen. In totaal ging het in dit specifieke geval om minimaal duizend planten. Achtergelaten gereedschappen zoals zeisen, gieters en harken werden in beslag genomen. Het schonen van de drie locaties ging letterlijk en figuurlijk niet over rozen. Het pad voerde over spekgladde boomwortels, modderige poelen, langs brandnetels en reuzenbalsemienen. Er vlogen ook de nodige muggen en dazen. Bovendien hing er hier een daar een bijzonder indringend geurtje. Aan het eind van de opruimactie zag je het modderige karakter van het pad op de uniformen van alle medewerkers… De dag begon heel anders. De hele morgen wederom behoorlijk staan kletsen over de jonge visarend bij het nest in de Noordwaard en de rest van de dag en avond rond je af in een penetrante wietgeur. Ik werk al behoorlijk lang in de Biesbosch, maar die sterk wisselende werkzaamheden zijn èn blijven de krenten in de pap!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog