www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Haardhoutactie boswachterij De Elzen

17 februari 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Elk jaar is in februari op diverse locaties in het land haardhout te koop, zodat particulieren en bedrijven hun voorraad kunnen aanvullen met hout uit Nederlands bos. Staatsbosbeheer heeft die maand namelijk uitgeroepen tot Houtmaand. Morgen is er zo’n haardhoutdag in het bosgebied De Elzen, bij de Viersprong, op het Eiland van Dordrecht.

De Viersprong

“Het is alweer de vijfde of de zesde keer dat wij dat doen” zegt Cors Aantjes, boswachter Beheer, bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “Op de voorgaande edities gingen mensen ook zelf zagen, maar dat doen we nu niet. Op dit moment zagen we zoals je ziet, al het door ons reeds gezaagde hout rondom het parkeerterrein bij De Viersprong, in makkelijk handelbare blokken.” Voor de vorige Houtdagen in dit gebied was er veel belangstelling. “Ik schat dat er in totaal ongeveer een kuub of tachtig ligt. De mensen kunnen dus hun gang gaan, met een maximum van 5 kuub per klant.” Staatsbosbeheer verstuurt geen rekeningen of zoiets dergelijks voor het meegenomen hout. Het hout ligt in het vak en de mensen kunnen het daar zelf verzamelen en op de meegenomen aanhangers leggen. “Betaling kan ter plekke, alleen met pin” voegt Aantjes er aan toe, terwijl hij zijn motorkettingzaag start. Vanaf de ingang van het parkeerterrein liggen aan de linkerkant heel wat gezaagde houtblokken. “Wij zijn aanwezig met een paar collega’s en indien nodig, kunnen wij de gewenste blokken met motorkettingzagen tot een kleiner formaat terugbrengen” besluit Aantjes. Klik hier voor een volledig overzicht met locaties waar haardhout wordt aangeboden.

Multifunctioneel bos

Staatsbosbeheer heeft ongeveer 95.000 hectare bos onder zijn hoede. Twee derde hiervan is multifunctioneel bos. Binnen de basiskwaliteit die bossen van Staatsbosbeheer altijd hebben ligt het accent in deze bossen plaatselijk op beschermen, op recreatie, of op houtproductie. We kiezen voor kleinschalig en duurzaam bosbeheer dat gemengde, structuurrijke, robuuste bossen oplevert die passen bij de betreffende groeiplaats.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog