www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Herdenkingsbos De Vlinder groeit gestaag

25 maart 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Vier jaar geleden gingen de eerste bomen de grond in voor de realisatie van het Herdenkingsbos De Vlinder, nabij de Viersprong op het Eiland van Dordrecht. Vandaag werden er weer 13 bomen geplant, waardoor het totaal aantal bomen op 165 komt. Ruim 100 mensen liepen in een lange rij van de parkeerplaats in boswachterij De Elzen naar het nog prille bos. Sommige plantdagen verlopen onder barre weersomstandigheden, maar vandaag schijnt er een lekker voorjaarszonnetje.

Troost

Het paneel wordt onthuld. (foto: Jacques van der Neut)

Marian van der Linden, bestuurslid van de Stichting Herdenkingsbos De Vlinder, heette iedereen welkom en stelde de bestuursleden voor. “Door het planten van een boom voor de overleden dierbare, hervinden wij de kracht en vinden wij op deze plek troost.” Zij benadrukt tevens in haar openingswoord dat het niet de bedoeling is om er planten en bloemen aan te brengen, net als knuffels en lampen. “Wij verwijderen dat trouwens regelmatig en anders gaat het toch verloren bij het reguliere maaibeheer van Staatsbosbeheer.” Na deze woorden loopt zij, in gezelschap van een paar kinderen, naar het paneel waarop de namen van de overleden mensen op bordjes zijn gegraveerd. Het groene doek wordt geleidelijk verwijderd waardoor het paneel zichtbaar wordt. Vanochtend ging het om het planten van negen eiken, een linde, twee zwarte elzen en een esdoorn. Om de bomen te ondersteunen waren er in ieder plantgat twee steunpalen geslagen. “Om de boom in deze fase te steunen, worden er tevens twee ‘bandjes’ aan die palen bevestigd” zegt Arie Benschop van Staatsbosbeheer. “Na verloop van een jaar of drie, vier halen wij ze er weer af, de boompalen verwijderen wij ook.” Intussen staan de bomen fier overeind. Angela Knook en Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer staan de mensen bij met raad en daad. “Aanstaande maandag lopen wij de boel na” besluit Benschop. “We controleren de bandjes en indien nodig stampen we de grond rondom de bomen extra aan.”

reageren

geef een reactie

  • Debloudts Walter
    25 maart 2017 om 17:03

    Een mooi initiatief met het herdenkingsbos De Vlinder,wanneer ik dan de Biesbosch bezoek kan ik ook even naar dit bos gaan en even stilstaan bij de bomen om ook diegenen te herdenken welke mij lief waren en zij die er niet meer zijn,zo heeft ieder er belang bij hier in alle rust even te vertoeven,ook al ben je niet van de streek zoals ik uit België.
    Bedankt Biesbosch.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog