www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Zware zomer voor de Biesbosch

28 augustus 2020 Boswachter Harm Blom in Biesbosch
Welkom in de NP Biesbosch

Staatsbosbeheer roept bezoekers op respectvol om te gaan met de natuur.
Oproep aan iedereen die de Biesbosch bezoekt, besef dat je in unieke natuur bent en houd rekening met de natuur en de veiligheid van andere bezoekers. Iedereen is welkom en er kan veel in de Biesbosch, maar we willen de natuur ook goed beschermen. Strandjes en ligweides liggen dag na dag vol met afval, wekelijks vandalisme en vernielingen van meubilair en bebording, illegale housefeesten op het water, racende jetski’s midden in de nacht en vernieling van natuur, enkele voorbeelden waar de Biesbosch steeds vaker mee te maken heeft.

Natuur en veiligheid bezoeker staan onder druk

In de afgelopen zomermaanden is de Biesbosch massaal bezocht door recreanten. Door de aanhoudende warmteperioden en de corona-maatregelen was het Nationale Park hét uitgaansgebied van water liefhebbend Nederland. Naast het feit dat vele mensen hebben genoten van dit unieke gebied, was er ook sprake van structureel ongewenst gebruik. Regelmatig zijn er ongewenste gedragingen en situaties.

Vandalisme, vernieling, drank- en drugsmisbruik, verstoring en vernieling van natuur en onveilige situaties voor bezoekers door excessen zoals snelvaren, filevorming van boten en racende jetski’s is inmiddels bijna de dagelijkse werkelijkheid in de Biesbosch, wat andere bezoekers juist weer afschrikt.

Afsluiten van kreken

Naast dat de corona maatregelen op diverse locaties niet konden worden nageleefd ontstond door de recreatiedruk ook een ecologische druk op het gebied. Deze ecologische druk was voor Staatsbosbeheer de reden om in het Pinksterweekend de kleine kreken in de Biesbosch tijdelijk af te sluiten. Naast de ecologische druk en het feit dat de maatregelen vanuit het RIVM niet altijd werden opgevolgd, heeft de recreatiedruk ook gezorgd voor een veiligheidsprobleem. Hierbij valt te denken aan de veiligheid op het water.

Druk, drukker, drukst

Op het water is het steeds drukker in de Biesbosch. Gelet op de hoeveelheid boten en de smalheid van bepaalde watergangen is het een aannemelijk scenario dat bij een grote drukte ongelukken kunnen gebeuren op het water. Ongevallen kunnen worden veroorzaakt door onoplettendheid, onvoorzichtigheid of gevaarlijk vaargedrag

Dat het er soms heel snel aan toegaat, wordt wel duidelijk in het filmpje met racende jetski’s in de Biesbosch. Het is niet toegestaan om in de Biesbosch te varen met een jetski  vanwege de natuur en de veiligheid van recreanten. Respectloos, voor zowel de natuur als de veiligheid van anderen.

Samenwerking

Staatsbosbeheer zet in op het aanpakken van dit soort excessen en heeft daar lokaal goed contact over met de politie. Zo is er door Staatsbosbeheer en de politie in de afgelopen periode samen opgetreden tegen overschrijding van de maximale vaarsnelheid. Daarnaast is er ook opgetreden tegen het gebruik van jetski’s. Het is namelijk verboden om met een jetski aanwezig te zijn, dan wel te varen in de Biesbosch.

De boetes zijn € 240, – voor het negeren van het verbod om met een jetski in het gebied te varen en bij hoge snelheden lopen de sanctiebedragen op tot € 1250, -.

De afgelopen periode zijn door de Boa’s 238 waarschuwingen en 114 processen verbaal opgemaakt voor te snel varen, overtreding jetski, open vuur, vernieling, achterlaten van afval en het betreden van gebieden met een gesloten verklaring.

Uitgestrekt gebied

Veiligheid is één van de belangrijkste opgaven voor het beschermen van de natuurwaarde binnen de begrenzing van het Nationaal Park de Biesbosch. Op drukke dagen, die vaak gepaard gaan met mooi en warm zomerweer, is het lastig om toezicht & handhaving te regisseren. De Biesbosch is groot en logistiek ingewikkeld. Het gebied is opgeknipt in open vaargebied, gesloten vaargebied, specifieke kanokreken en tal van geïsoleerde eilanden. Het aantal vaarwegen betreft vele tientallen kilometers. Staatsbosbeheer probeert hierin tijdens gerichte handhavingsacties en regulier toezicht regelmatig samenwerking te met andere handhavende diensten.

Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien. De samenwerkende partijen zijn het Parkschap, Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Sportvisserij ZWN, Rijkswaterstaat, SSIB, de gemeenten Dordrecht, Altena en Drimmelen en de Nationale Politie. De intensieve samenwerking is en blijft nodig, niet alleen vanwege de toename van verschillende excessen en recreatiedruk maar ook vanwege het dumpen van vuil/afval, ondermijnende activiteiten, hennepteelt, stroperij en beschadiging dan wel vernietiging van specifieke habitatgebieden.

Door de samenwerking worden deze ontwikkelingen goed gesignaleerd en gemonitord. Dit is belangrijk voor onze bezoekers, maar niet in de minste plaats voor de unieke natuur die de bijzondere Biesbosch kenmerkt.

Harm Blom – Boswachter Publiek

Team Biesbosch

reageren

geef een reactie

 • Johan
  3 september 2020 om 18:34

  Wij hebben deze zomer volop genoten van en in de biesbosch met de boot. Dat doen we al jaren en willen dat graag zo houden. De mensen die zich misdragen natuurlijk aanpakken. Maar laten we niet vergeten dat er altijd nog meer mensen zich gedragen dan misdragen. En als we echt last heb van andere mensen om ons heen dan gaan we gewoon ergens anders liggen. Plaats genoeg gelukkig. Wij hopen nog lang in de biesbosch te kunnen komen.

 • rinus
  1 september 2020 om 14:25

  maak (voor de sportboten) de amer van moerdijkbrug tot keizersveersebrug icl, de donge 9km.
  heel de biesbosch 6km
  maak bij de kurenpolder een ingang en,
  schenk de aakvlaaiplas aan de speedboten en laat ze daar (hun eigen) omgeving verzieken.
  in de verdere biesbosch geen speedboten toestaan, krijgen de natuurliefhebbers weer rust.
  bij 1e overtreding waarschuwen op aso gedrag bij de 2e flinke boete met werkstraf en de boot en bestuurder helemaal controleren, 3e de boot in beslag nemen en door de schredder halen.
  niet bekeuren op snelheid maar op aso gedrag en mensen hierop attenderen (of zouden ze dat al weten?)
  simpel te controleren en te handhaven zodat de handhavers ook eens resultaten zien, anders vrees ik dat de biesbosch binnenkort helemaal op slot gaat.

 • govert
  29 augustus 2020 om 20:27

  Wat doen we als een stel randdebielen zich(asociaal )misdragen. Dan gaan we daar een zere tolerante beleid op toepassen. 3n dan hebben we het over echt meedogenloos optreden:238.
  WAARSCHUWINGEN, 114 pv’s. Dat zal ze tot nadenken zetten. Sjezus wat zal het rustig zijn volgend jaar. Hulde, boswachterij. Echt stoer.

 • Mary
  29 augustus 2020 om 15:59

  Wij lagen ook in de biesbosch,we zaten ons ook te ergen aan die jetski’s. En de varende disco,s ‘snachts.
  Hier is de biesbosch niet voor.
  Heb n beetje respect voor de omgeving 😔

 • Joep
  29 augustus 2020 om 12:40

  De Biesbosch lijkt zo onderhand dé nationale feestvijver te zijn geworden.
  In de zomermaanden beperkt toegankelijk maken of anders geheel afsluiten voor bepaalde dier(mens)soorten !

 • Leo
  28 augustus 2020 om 20:11

  Waar zijn de afval containers gebleven in de Brabandsche Biesbosch, en de steigers? Er word voor de watersporter ook van alles afgebroken of weg gehaald.
  Ontmoediging is ook irritatie op wekken lijkt op een richting verkeer, watersport de Biesbosch uit.

 • Marian
  28 augustus 2020 om 19:51

  Ook in de Dordtse Biesbosch vorig weekend hel..voluit met whites langs Paardenwei..ook nog hoog water dus fenders schoten tussen boot en wal uit.Ging tot half 1 s nachts door..terroriseren heet dat.Ze verpesten t voor de echte watersporter.Ook s avond controles uitvoeren in burger.

 • Mart
  28 augustus 2020 om 17:35

  controle met drones en keihard aanpakken ?????

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog