www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Update vrijgelaten Koereiger AA00

6 november 2020 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Op 14 september heeft Vogelrevalidatiecentrum Zundert een opgelapte koereiger vrijgelaten in de Biesbosch. De vogel was in de zomer bij Oosterhout verzwakt gevonden en was zo goed opgeknapt dat hij weer van de vrijheid kon gaan genieten. Om de vogel via waarnemingen te kunnen volgen werd de vogel voorzien van een witte kleurring met code AA00. Maar de vogel leek andere plannen te hebben dan genieten van de wilde natuur. Bij het vrijlaten liep de vogel namelijk helemaal niet weg. Hij of zij (geslacht is niet te bepalen) had meer interesse in de boswachter! We waren even bang dat het een ontsnapte volièrevogel was en overleven een moeilijke zaak zou gaan worden. Maar via een haven, polders, rivieren en de Efteling, weet de vogel zich inmiddels prima te redden.

Kleurringen

De koereiger is op verzoek van Staatsbosbeheer geringd door Advies- en Onderzoeksburea Buijsecoresult. Daarvoor is een witte kleurring met zwarte codering gebruikt. Die zijn relatief makkelijk af te lezen en dus te herkennen. Het waren ringen die Arjan Boele ooit had willen gebruiken om jonge kwakken te ringen maar dat was niet gelukt. De ringen zijn uiteindelijk jaren geleden aan Buijsecoresult gegeven voor ander vogelonderzoek. In de Biesbosch worden elk jaar koereigers gezien en we hopen door een vogel te ringen meer inzicht te krijgen in het gedrag en voorkomen van deze kleine reigers in de Biesbosch.

En toen ging de vogel ‘aan de wandel’

De eerste dagen na het vrijlaten is de koereiger neergestreken in een jachthaven bij Werkendam. Daar aasde de reiger op visjes die daar door vissers werden gevangen. De angst dat het een ontsnapte kooivogel was nam toen wel toe. Maar na een krappe week was de vogel gevlogen en was het onduidelijk waar hij of zij heen was gevlogen. Totdat de vogel op 29 september opeens opdook bij de Efteling! Echt, de vogel voelde zich meer dan thuis bij Europarcs in Kaatsheuvel. Visjes vangen in de tuinvijver, achter werknemers aanlopen, rusten in de garage en af en toe insecten wegpikken uit de planten. Na enkele dagen was de vogel echter toch opeens gevlogen.

Bijzondere ontmoeting

Op 12 oktober kwam de vervolgwaarneming en wel uit Lopik (prov. Utrecht). Daar is een telpost genaamd ‘de Horde’ langs de rivier de Lek, waar jawel, Arjan Boele bijna elke dag vogels telt. Hij zag op die dag een koereiger aankomen vliegen, landen in de uiterwaarden, en kon zijn ogen niet geloven! Die koereiger droeg een witte kleurring die hij ooit zelf had besteld voor vogelonderzoek! Het bleek de bewuste koereiger te zijn. Hoe gaaf is dat! Uiteindelijk vloog de vogel richting het noorden weg.

En weer verder

De vogel vloog blijkbaar snel weer richting het zuiden want op 13 oktober werd de vogel in de Krimpenerwaard gezien. Daar bezocht de reiger tot eind oktober meerdere polders en liet zien prima in staat te zijn om zijn eigen voedsel te zoeken. Een muis, grotere insecten en een visje, het ging allemaal naar binnen!

De laatste waarneming was wéér ergens anders en wel bij Oosterhout. In de buurt van de plek waar de vogel afgelopen zomer verzwakt was gevonden. Wat een verhaal in drie maanden! Ik ben heel benieuwd hoe deze ondernemende reiger de winter gaat doorbrengen!

Bronnen: waarneming.nl, Arjan Boele en Europarcs Kaatsheuvel

 

reageren

geef een reactie

 • Ton Boomaerts
  4 januari 2021 om 10:20

  Vandaag, 4 januari de koereiger gezien nabij de put op Wagenberg. Hij verblijft daar al enige tijd en loopt tussen de schapen. ( foto beschikbaar)

  • Boswachter Harm Blom
   5 januari 2021 om 09:38

   Hoi Ton,

   Bedankt voor het melden! De vogel loopt daar inderdaad al enige tijd rond. Leuk!
   We krijgen regelmatig meldingen binnen en ook via waarneming.nl houden wij de vogel in de gaten.

   Groeten,
   Harm Blom

  • hblom
   5 januari 2021 om 09:38

   Hoi Ton,

   Bedankt voor het melden! De vogel loopt daar inderdaad al enige tijd rond. Leuk!
   We krijgen regelmatig meldingen binnen en ook via waarneming.nl houden wij de vogel in de gaten.

   Groeten,
   Harm Blom

 • Rob Braat
  6 november 2020 om 20:52
  • Peter Bongaerts
   16 december 2020 om 20:19

   Koereiger vandaag gezien in Wagenberg. Duidelijk te herkennen aan de markering. Waarneming gemeld op Waarneming.nl

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog