www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Broedseizoen van de zeearenden mislukt

21 april 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In de Biesbosch is het broedseizoen van de zeearend helaas mislukt. Tijdens de verschillende sneeuw- en hagelbuien in de afgelopen weken zijn beide nestbomen omgewaaid. Dat de twee nestbomen in de broedfase omwaaien is wel pure pech. De nesten zijn door de boswachters gecontroleerd en bij beide nesten zijn twee kapotte eieren gevonden. Hoge bomen vangen veel wind. Grote nesten dus ook. Ook dat is natuur, al is het wel even flink balen!

Storm ‘Evert’

De naam van de storm ’Evert’ van 11 maart klonk misschien niet zo woest, maar zorgde er wel voor dat zowel een nestboom van de zeearend als een nest van een visarend uit de boom waaide. In de Dordtse Biesbosch broeden sinds 2014 zeearenden. Inmiddels was het nest daar opgebouwd tot een waar fort en we vermoeden dat door de vele regen en sneeuw het nest ‘topzwaar’ was geworden. De grote nestboom met het zware nest is tijdens de storm omgewaaid. Gelukkig bleken de zeearenden in orde te zijn en zijn ze zelfs al begonnen met de bouw van een nieuw nest! Het nest van de visarend was al niet zo best meer en werd door de wind als één geheel op het wandelpad gesmeten. Gelukkig was er nog geen sprake van een broedgeval en inmiddels blijkt dat de visarenden ook hier een nieuw nest te bouwen. Zo zie je maar dat deze grote roofvogels flexibel zijn en dat de natuur in die zin zichzelf prima kan redden.

Controle bij de omgewaaide nestboom van de zeearend in de Dordtse Biesbosch
Als een zwanennest lag het nest van de visarend op het wandelpad.

Opnieuw zware sneeuwbuien

Na de storm kregen we een bijna zomerse periode. Iedereen genoot ervan. De eerste visarenden kwamen vanaf 26 maart terug uit Afrika en zochten de broedlocaties op. Het voorjaar leek nu echt door te zetten. Totdat Koning winter alsnog een keer de Biesbosch wilde bezoeken. Sneeuw- en hagelbuien trokken over het gebied en vooral tijdens de hagelbuien was er sprake van stormachtige rukwinden. Net na het paasweekend viel ons op dat de nestboom van het Brabantse zeearendpaar niet meer zichtbaar was. Er werd besloten om te gaan kijken en ook deze nestboom bleek met nest en al omgewaaid te zijn. Tijdens de controle troffen we 2 eieren aan. Ook hier kan sprake geweest zijn van een door water doordrenkt nest waardoor de boom topzwaar was geworden. Maar het waren ook wel uitzonderlijk ruige dagen. Gelukkig lijken beide oudervogels het goed te maken. Maar reken maar dat arenden echt wel even moeten omschakelen na zo’n abrupte afbreuk van het broedseizoen. In de Brabantse Biesbosch broeden zeearenden sinds 2012 en ook daar is al eerder sprake geweest van een omgevallen nestboom. Ze hebben dus al laten zien dat ze zich kunnen herpakken.

Boswachter Thomas doorzoekt het nest van de zeearend in de Brabantse Biesbosch op eieren.

We hebben goede hoop

Inmiddels zijn we een paar weken verder en hebben ook wij de teleurstelling een beetje verwerkt. Het zijn toch de ‘koning en koningin van de Biesbosch’ en daar doen wij alles voor om het broedseizoen tot een succes te maken. Rust garanderen in hun broedgebied is daarbij essentieel. Dat de arenden op diverse plekken binnen enkele weken een nieuw nest maken geeft hoop voor volgend jaar. En weet, de Biesbosch is ook steeds belangrijker voor jonge zeearenden van 1 tot 5 jaar oud die hier langzaam volwassen worden. Kortom, er staan genoeg arenden te trappelen voor een eigen plek.

Nu maar hopen dat het broedseizoen van de visarend meer succes gaat geven. De eerste voortekenen zijn positief te noemen. Via Bleefdelente.nl kun je elke dag meegenieten van het broedpaar in het boomnest.

reageren

geef een reactie

  • joep
    23 april 2021 om 16:02

    Pfff, menige gans zal opgelucht ademhalen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog