www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Het lange broeden is begonnen!

13 mei 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Wat een bijzonder voorjaar maken wij dit jaar toch mee! We kunnen voor het eerst live meekijken op het visarendnest in de Biesbosch. Op zich al uniek. We hadden echter niet gedacht dat we in zo’n korte tijd zoveel zouden meemaken met dit prachtige arendkoppel. We voelden ons als boswachters al betrokken bij deze soort, maar inmiddels zijn we zo ‘aangehaakt’ dat we bijna mee zijn gaan broeden! Het nest en de vogels hebben echt behoorlijk wat te verduren gehad en dat zorgt voor een prachtig verhaal.

Het eerste ei

Op 23 april was het zover, het eerste ei. We konden ons geluk niet op. Prachtig om te zien hoe het vrouwtje echt live het ei eruit perst en direct even ging kijken wat er nu was ‘uitgevallen’. Op 25 april lag daar na kort persen het tweede ei. En op 29 april legde ze het derde ei. Het is uiteindelijk bij dit mooie gemiddelde van drie eieren gebleven. We konden goed zien hoe het vrouwtje zich anders ging gedragen op het nest en je kon zien dat ze echt even ‘flink moest werken’. Op het moment dat het ei er bijna uit is bukt ze voorover en dan legt ze het ei. Heel mooi om te zien. Het is daarna trouwens geen kwestie van de ‘vrouw doet alles’. Nee, de man wil ook wat. Hij kwam na het eerste ei aanvliegen en kwam er pas later achter dat er een ei lag. Hij keek vol bewondering naar het ei, naar zijn vrouw en wilde er toen gelijk zelf ook even op zitten. De man en de vrouw broeden beiden, maar de vrouw laat zich niet gemakkelijk van de eieren wegdrukken. Zie hoe het eerste ei werd gelegd en hoe de vogels daarop reageerden in de volgende ontroerende clip Het eerste ei

Nachtelijk bezoek

Ondertussen kon je op de livebeelden zien dat het vrouwtje niet altijd rustig op de eieren zat. Op 27 april werd duidelijk waarom niet. Midden in de nacht zag je het vrouwtje verschrikt reageren en naar de nestrand kijken. Ze stond op en keek vol ongeloof naar de rand van het nest. Daar kwam dus gewoon een boommarter omhoog gekropen. En die lusten wel een eitje. Gelukkig herpakte ze zich en gaf ze de marter met een prachtige ‘Bruce Lee’ achtige trap het nakijken. Ze was daarna wel even van slag. Gelukkig beleven de eieren onbeschadigd en lijkt de boommarter tot op heden niet terug te keren. Je verzint het toch niet!? Zie de clip via  Bezoek van de boommarter

Overleven

En toen kwam daar weer een periode aan van wind, regen en kou. We dachten het gehad te hebben maar nee, de storm kwam weer naar de Biesbosch. Tot nu toe had het nest alle stormen en sneeuwbuien doorstaan. Deze wind kwam echt uit een vervelende hoek en heeft het nest een volle dag geteisterd. Maar gelukkig is het een solide boom en weten de visarenden hoe ze een nest moeten bouwen. Al schuddend en stotend kwam de nestboom, met daarop een platgedrukt vrouwtje, de dag door. Geloof me, het zorgde bij de boswachters echt voor de nodige onrust en spanning. Laten we hopen dat we nu even rustiger weer gaan krijgen. Zie de clip via clip overleven

Lange wachten is aangebroken

Zo vliegen jonge mezen en merels na enkele weken uit, arenden nemen echt de tijd. De visarend is echt een icoon en staat toch bovenaan een voedselketen. En dan duurt alles gewoon net wat langer. Het broeden duurt bij visarenden 5-6 weken en we verwachten eind mei, maar waarschijnlijker begin juni het eerste kuiken. Dat zou wat zijn. Live in beeld! Daarna breekt er weer een andere lange fase aan maar nu eerst het broeden. De oudervogels laten duidelijk zien dat ze weten wat ze moeten doen. En dat is de eieren steeds goed leggen, warm houden en ondertussen letten op gevaar. Ze zijn inmiddels al bijna halverwege, het gaat opschieten!

Soms staat ze op en legt de eieren even goed. Een moment om echt in het nest te kunnen kijken.

Volg de visarend in de Biesbosch en kijk naar de live beelden op Beleefdelente.nl

reageren

geef een reactie

  • Bertus
    6 juni 2021 om 07:26

    Prachtig! Mooi resultaat en mooi om mee te.beleven!

  • Riet
    25 mei 2021 om 19:07

    Wat een goed geschreven verhaal, genieten!!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog