www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Het is toch echt voorjaar in de Biesbosch

25 mei 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Het voorjaar is altijd een heerlijke tijd. Een mooi seizoen waar we doorgaans naar uitkijken nadat we de winter wel een beetje zat zijn geworden. We zijn dan toe aan warmere en langere dagen, bloeiende planten, frisgroene kleuren en we kijken uit naar de komst van de vele zomergasten. Veel van dit alles kunnen we inmiddels buiten tegenkomen, behalve warmere dagen. Gaat dat nog wel komen dit jaar?

Een opvallende lente

Dit voorjaar durf ik niet bijzonder te noemen, opvallend wel. Ik heb nog nooit zo vaak in april en mei met een dikke trui gelopen. De term herfstweer hoorde ik op het werk meer dan tijdens de afgelopen échte herfst. Maar ondanks dit alles kan ik wel zeggen dat het voorjaar is. Je moet er nu wel even voor naar buiten om het niet te missen. Ik kan mij bijna geen dag herinneren dat het niet waaide of regende in de Biesbosch. Wellicht daarom heb ik even de behoefte om het voorjaar te benoemen. Gewoon omdat het toch echt een heerlijke tijd is en ik onlangs schrok van het feit dat de voorjaarstrek alweer bijna ten einde is. Het gaat gewoon een beetje ongemerkt voorbij dit jaar…

Opvallende contrasten

De buien vlogen ons om de oren en juist door het weidse zicht in de Biesbosch zagen wij dus veel buien komen en gaan. Het gaf juist door het voorjaar prachtige contrasten. Donkere regenfronten met daarvoor heerlijk nieuw frisgroen. Daartussendoor bloeiende planten en voorzichtig zingende rietvogels zoals rietzanger en kleine karekiet. Het was eigenlijk dus nog vaak heel mooi in de natuur. Je moet gewoon even de droge perioden zoeken. Onlangs ben ik op een avond, na een dag met alleen maar regen, een avond in de Sliedrechtse Biesbosch geweest. Heer-lijk! Wat mooi, wat groen en wat een voorjaarsweelde. Overal bloeiende planten, een orkest van vogels en dat in een wilgenvloedbos wat qua groei en bloei uit haar voegen barst! En langs een wandelpad, op drijfnat fluitenkruid, zag ik daar opeens een opgedroogd vrouwtje oranjetipje zitten. Ze had net gepaard met een mannetje en leek even haar momentje te hebben. Ik heb er oprecht van genoten. Dus toch, het is voorjaar!

Vrouwtje oranjetipje geniet van een zonnige lenteavond.

Volop vogels

In de Biesbosch is het op vogelgebied eigenlijk altijd genieten. Het maakt in feite niet uit wanneer je komt. Vogels zie je hier altijd. Maar in het voorjaar is de diversiteit aan soorten vogels wel héél groot en zit de verrassing altijd in een hoekje. Je moet gewoon veel naar buiten en een beetje geluk hebben. Zo zitten de wilgenbossen vol met onder andere zwartkoppen, tuinfluiters, tjiftjaffen, grote bonte spechten en gekraagde roodstaarten. Gelukkig horen we op een enkele plek nog een wielewaal. In de rietvelden en nattere delen is het een orkest van rietzangers, snorren, kleine karekieten, blauwborsten, fitissen en in mei zelfs 2 zingende grote karekieten! Tel daarbij de vele duizenden doortrekkers op en het is een waar vogelfeest. Tijdens de vele druilerige en regenachtige dagen laat de Biesbosch ook haar kracht zien! Hier vinden vele vogels namelijk wél voldoende insecten. Schaal telt echt! Op 25 mei bijvoorbeeld telden wij alleen al bij ons kantoor ruim 1200 gierzwaluwen die door de regen vlak boven de ondiepe waterpartijen insecten kwamen zoeken. Hoe bedoel je voorjaar!?

Prachtige luchten

Door het natuurlijke landschap, het vele water en de vergezichten, is de Biesbosch een geschikte plek om van de zonsopkomst en de zonsondergang te genieten. Vele plekken in het gebied lenen zich daarvoor. Zeker tijdens de afgelopen weken, waar de vele regenfronten zorgden voor een contrastrijke lucht. De luchten waren werkelijk om van te smullen. Het Noorderlicht is er in feite niks bij. Voorjaarsluchten in de Biesbosch, kan het beter?

Een zonsondergang om stil van te worden. Dank aan fotograaf Rick Ermstrang.

Zelf ervaren

Je kan dus in de Biesbosch het voorjaar ervaren. Meer dan goed zelfs! Trek wel een dikke jas aan en neem voor de zekerheid droge kleren mee. Garantie op droog weer is er niet meer. Garantie op topnatuur wel! Ondanks het gure weer is het voorjaar volop aan zet. Vanaf de verschillende musea en parkeerplaatsen lopen diverse wandelingen door mooie natuur. De paden zijn goed begaanbaar, voor jong en oud is het een uitdaging en er is altijd van alles te zien! Kijk voor meer informatie over de Biesbosch en de wandelroutes op www.staatsbosbeheer.nl en op np-debiesbosch.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog