www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Dé tijd om zelf visarenden te zien!

26 augustus 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

foto: Niels Andeweg

Het is momenteel een drukte van belang in de Biesbosch. En die drukte wordt gelukkig veroorzaakt door de grote aantallen vogels! De vogeltrek naar het zuiden is momenteel volop aan de gang en dat is te zien aan de vele vogels die overal in de Biesbosch verblijven. De visarend is één van de vele vogelsoorten die nu de Biesbosch aandoen. Meerdere vogels blijven hier even hangen om uit te rusten én vis te eten voor de verdere reis naar Afrika. Naast de 5 paartjes die in het gebied 8 jongen kregen, komen er nu wekelijks nieuwe visarenden bij. Het is nu dus dé tijd om zelf een poging te wagen om deze prachtige roofvogel te zien!

De jonge visarenden van dit jaar

Nog even een update over de jonge visarenden. Eind juli en in de eerste dagen van augustus vlogen er in de Biesbosch 8 jonge visarenden uit.  Daarmee komt het totaal aantal uitgevlogen visarenden sinds het eerste broedgeval in 2016 in de Biesbosch op 29! De camera van het webcamkoppel ging op 1 augustus voor het grote publiek uit. In de kantine bij de boswachters bleef de live verbinding gelukkig wel bestaan en daardoor kunnen wij nog mooi meekijken naar het gedrag van de jonge visarenden. De drie jonge visarenden van het webcamnest leven nog steeds en komen nog elke dag terug naar de nestlocatie. Vooral de jongste, de kleinste die tot op het einde op het nest bleef, bedelt nog volop naar voedsel. De man brengt elke dag nog verse vis maar de jongen lijken inmiddels nu zelf ook vis te kunnen vangen. Vanuit ons kantoor zien wij regelmatig 1 tot 3 vogels tegelijkertijd jagen. Het is even gissen waar de vrouw is. Maar in de afgelopen dagen hebben wij haar niet meer gezien. Grote kans dat zij inmiddels is begonnen aan de reis naar het zuiden. In de komende weken gaan ook de man en daarna de jongen de Biesbosch verlaten.

Jonge visarenden oefenen actief het vangen van een vis door achter elkaar de duikvluchten te oefenen.

Biesbosch belangrijk als tussenstop

De meeste doortrekkende visarenden die we nu in ons land kunnen zien komen uit Scandinavië. Die hebben doorgaans elk hun eigen trekroute met favoriete tussenstops ontdekt en bepaald. De Biesbosch is één van de favoriete tussenstops voor verschillende visarenden. In de afgelopen week was er boven Nederland een duidelijke piek in de aantallen doortrekkende visarenden en in de Biesbosch zien we dat terug. Door de combinatie van veel open water, veel vis en rustige plekken waar gerust en gegeten kan worden, blijven verschillende vogels een tijdje in het gebied hangen. Sommige vogels blijven enkele dagen, anderen soms wat langer. Wellicht zien we één van deze doortrekkende vogels terug als broedvogel.

Zelf genieten van jagende visarenden

In de gehele Biesbosch heb je nu een grote kans om de visarend te kunnen zien. Vanaf de wandelroutes door de Jantjesplaat, Kleine Noordwaard en polder Maltha neemt je kans echt toe. Ook het uitkijkpunt bij de Tongplaat is een goede plek. Zie daarvoor de website van Staatsbosbeheer. Als je daar rustig van het gebied en de vogels geniet, kan het zomaar zijn dat je opeens een grote roofvogel boven het water ziet ‘bidden’ en in het water ziet plonzen. Kijk dus goed naar de lucht en zoek anders de dode takken en dode bomen af. Een rustende visarend zit namelijk graag op een hoge uitkijkplek en dode bomen lenen zich daarvoor. Mar ook vanaf het water heb je echt een goede kans om deze prachtige arend te zien. Probeer het gewoon en geniet.

Wij doen dat ook nog even!

Na lang oefenen lukt het uiteindelijk om een vis te vangen. Bijzonder mooi om te zien!

Fotocredits aan Niels Andeweg. Hij heeft eerder in NL een mooie serie gemaakt van een juveniele vogel op doortrek.

reageren

geef een reactie

 • Gerard van Hiele
  28 augustus 2021 om 15:45

  Dag Harm, waarom is de webcam niet voor het publiek open gebleven?
  m.vr.gr. Gerard

  • hblom
   31 augustus 2021 om 13:36

   Dag Gerard,

   Het platform BeleefdeLente sluit doorgaans op 1 augustus.
   Voor de visarendcam was met Vogelbescherming Nederland afgesproken dat nadat alle jongen waren uitgevlogen en het nest dus leeg was, de camera ook op 1 augustus uit zou gaan.
   Dat was toen ook het geval. Dat de vogels nog geregeld zouden terugkomen naar het nest was geen reden om de streaming tot ver in september open te houden.

   Groet, Harm Blom

  • Boswachter Harm Blom
   31 augustus 2021 om 13:36

   Dag Gerard,

   Het platform BeleefdeLente sluit doorgaans op 1 augustus.
   Voor de visarendcam was met Vogelbescherming Nederland afgesproken dat nadat alle jongen waren uitgevlogen en het nest dus leeg was, de camera ook op 1 augustus uit zou gaan.
   Dat was toen ook het geval. Dat de vogels nog geregeld zouden terugkomen naar het nest was geen reden om de streaming tot ver in september open te houden.

   Groet, Harm Blom

 • Liesbeth
  26 augustus 2021 om 17:52

  Hoi Harm! Ik was één vd.webcam kijkers. Heb ontzettend genoten en was nieuwsgierig hoe het vooral met de jongste van het stel was.
  Heb ze afgelopen week indedaad in de buurt van het nest gezien.Ga proberen om ze nog een keer te zien jagen.Bedankt voor de up date!
  Liesbeth.

 • Hans Gebuis
  26 augustus 2021 om 16:32

  Benieuwd of de foto’s daadwerkelijk in de Biesbosch zijn gemaakt. Zo ja: waar en hoe??
  M.vr.Gr.
  Hans.

  • hblom
   26 augustus 2021 om 16:34

   Hallo Hans,

   Nee, dit zijn foto’s van een juveniele (1kj) visarend elders in NL. Tevens niet van dit jaar. Ik zal het er even bij zetten.

   Groet, Harm Blom

  • Boswachter Harm Blom
   26 augustus 2021 om 16:34

   Hallo Hans,

   Nee, dit zijn foto’s van een juveniele (1kj) visarend elders in NL. Tevens niet van dit jaar. Ik zal het er even bij zetten.

   Groet, Harm Blom

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog