www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

De bever terug van weggeweest

2 september 2021 Boswachter Eveliene Jansen in Biesbosch

Een van de bekendste bewoners van de Biesbosch is de bever. Al tientallen jaren heeft deze zich bij ons en in andere delen van ons land succesvol gevestigd, maar er is een tijd geweest dat er helemaal geen bevers meer in Nederland waren.

Met de huidige aantallen is dat nu bijna niet voor te stellen, toch was de bever in de 19e eeuw in Nederland uitgestorven. Ongeveer 150 jaar later werd uiteindelijk besloten om bevers, als experiment, te herintroduceren.

In 1988 was het zover, vanuit Duitsland kwamen de eerste bevers aan in de Biesbosch! Hoe dat ging en wat er allemaal bij kwam kijken heb ik samen met oud collega Jacques van der Neut vastgelegd in twee filmpjes. Jacques was vanaf het begin betrokken bij de herintroductie en in deze filmpjes neemt hij je mee terug in de tijd.

 

reageren

geef een reactie

 • Tom Ruitenga
  16 mei 2022 om 09:04

  Bever gespot in de Beneden Merwede thv Papendrecht, zwom stroomopwaarts

 • walter Debloudts
  2 september 2021 om 20:52

  Weer mooi uitgelegd jacques,toch altijd speciaal als ik je ontmoet,maar geniet nu maar van je pencioen.
  Groeten Walter

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog