www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Veldwerk voor verspreidingsatlas Dagvlinders & Libellen van de Biesbosch

17 september 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Door boswachter Thomas van der Es!

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, samen met boswachters van Staatsbosbeheer op pad geweest in het gebied. Dit heeft alles te maken met een grondige inspectie van de populatie dagvlinders en libellen in het werkgebied de Biesbosch. Veldwerk wat door auteurs Sander Terlouw en Theo Muusse vertaald zal gaan worden in een actuele verspreidingsatlas van deze fraaie soortgroepen

Fanatieke liefhebbers

Individueel zijn liefhebbers bezig met het verzamelen van waarnemingen, maar Staatsbosbeheer organiseerde ook twee zoekdagen voor fanatiekelingen én beginners. Met bootjes, kano’s en te voet werden hoeken van de Biesbosch bezocht, waar zelden tot nooit naar deze soortgroepen werd gekeken.  Leerzaam, nuttig en bovendien gezellig. De lijst waarnemingen was indrukwekkend.

Dankzij enthousiaste vrijwilligers én boswachters wordt er gewerkt aan een indrukwekkende lijst waarnemingen.

De kanaaljuffers domineren in de Brabantse Biesbosch

Tijdens de nog warme momenten in september zal het meer mensen opgevallen zijn dat er nog best wat dagvlinders en libellen actief zijn. De zon hoeft maar een beetje te schijnen of de paardenbijter (libel) en atalanta (dagvlinder) laten zich al bekijken. Dat zijn zo’n beetje de algemeenste soorten van dit moment. Wie echt de Biesbosch ingaat, kan met name in de Brabantse Biesbosch, niet meer om de kanaaljuffer heen. Het is één der blauwe juffertjes, met een typische puntvormige zwarte tekening op de blauwe segmenten. De soort is pas sinds 2016 bekend uit het Biesbosch gebied, maar nu struikel je erover. Vooral de lichtstromende delen met waterplanten zijn populair. Terwijl de mannetjes patrouilleren proberen ze ieder voorbij vliegend vrouwtje te bemachtigen voor een paring. Tijdens de tandem (parende juffers) worden er door het vrouwtje eitjes afgezet op drijvende vegetatie. Een heel spektakel voor wie de komende weken nog in de kano zit. Heel groot is het allemaal niet dus gebruik je verrekijker om het te aanschouwen. Het is indrukwekkend te noemen dat deze soort met zo’n opmars bezig is. Voorheen moest je ervoor naar Oost-Brabant en Zuid-Limburg.  Deels zal de opmars van deze soort te maken hebben met verwarmende omstandigheden van ons klimaat, maar ook waterkwaliteit en de groei van waterplanten zullen bijgedragen hebben. Boeiend is het in ieder geval.

Prachtig beeld van ’tandems’ waarbij het vrouwtje eitjes afzet in het water.

Zelf meedoen

Om een compleet beeld te krijgen over het voorkomen van dagvlinders en libellen roepen we Biesbosch-bezoekers en inwoners uit de regio op om alle vlinder- en libellenwaarnemingen in te voeren via https://vwgbiesbosch.waarneming.nl/waarnemingen_all_wg3.php?groep=5.  Zeker de komende weken kunnen daar zomaar nog bijzondere soorten tussen zitten. Probeer de waarnemingen zoveel als mogelijk te voorzien met foto. Succes en veel plezier!

reageren

geef een reactie

 • Erna Knook
  18 september 2021 om 18:22

  Hebben een gewonde gans met haak door zijn vleugel aangetroffen in de Aakvlaai! Kunnen niemand bereiken om dit te melden. En nu? Beest zwemt gewond rond.

  • hblom
   20 september 2021 om 09:49

   Je kan voor dit soort meldingen bellen met 010-8513225. Daar kan men aan de hand van de melding besluiten om je door te verbinden. En anders de Dierenambulance bellen.

  • Boswachter Harm Blom
   20 september 2021 om 09:49

   Je kan voor dit soort meldingen bellen met 010-8513225. Daar kan men aan de hand van de melding besluiten om je door te verbinden. En anders de Dierenambulance bellen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog