www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Geniet van de Biesbosch en doe dat met sociale én groene mate!

23 december 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

De verlengde kerstvakantie staat voor de deur, we zitten met elkaar in een nieuwe lockdown en de natuur biedt wéér uitkomst voor velen! Hoe fijn is het dat er prachtige natuurgebieden zijn waar mensen én dieren kunnen genieten, ontspannen, elkaar kunnen ontmoeten én kunnen leven. We hebben dat allemaal nodig, juist nu! Hoe? Gewoon een beetje bewust rekening houden met de natuur én elkaar.

Onmisbare natuur

Bijna alles in Nederland heeft haar deuren gesloten, maar de natuur is ‘open’. Tijdens de vorige lockdown is de Biesbosch dan ook massaal bezocht en dat zal dit jaar niet anders zijn. Wat de afgelopen coronaperiode ons in ieder geval duidelijk heeft gemaakt is dat vele mensen niet zonder een groene buitenruimte kunnen. Hoe bedoel je, we waarderen de natuur niet!? Zeker wel! En dat geldt ook voor de inwoners van Dordrecht en de Drechtsteden want daarvoor biedt de unieke Biesboschnatuur een onmisbare uitlaatklep. Hoe fijn is het om te kunnen genieten van de natuur. Juist nu!

Geniet er met elkaar van

Dat het tijdens de lockdown druk gaat worden in de natuurgebieden is geen vraag meer. Daar gaan echt veel mensen naartoe en in feite is de natuur daar ook voor. Maar dat kan wel spanning opleveren voor de natuur én andere bezoekers. Daarom, geniet ervan, maar doe dat wel met sociale en groene mate. Iedereen is welkom, zolang we maar wel de huisregels opvolgen en rekening met een ander willen houden. En vergeet de natuur niet. Het gebied is immers het leefgebied van vele dieren en die hebben ook behoefte aan rust en ruimte. Iets moois om rekening mee te houden toch!?

Vele dieren hebben het in de winter niet makkelijk. Ze hebben voldoende rust nodig. Een roerdomp is daar een goed voorbeeld van. Loslopende honden hebben al meerdere keren roerdompen doodgebeten.

Aanwezigheid Staatsbosbeheer

Op alle dagen in de kerstvakantie zijn er boswachters aan het werk. We zijn ten allen tijde gastheer en houden goed in de gaten of het gebruik van de natuurgebieden goed gaat. We zijn dan altijd gastheer, we voeren tegelijkertijd toezicht uit en waar nodig treden wij op. Zowel op het land als op het water. De hotspots die aandacht vragen zijn ons bekend en daar houden wij samen met onder andere de politie en gemeenten toezicht op.

Hoe houden we het leuk met elkaar

Op een vrij makkelijke manier kunnen wij met elkaar ervoor zorgen dat een bezoek aan de Biesbosch een succes wordt. Bij alle ingangen van de gebieden staan borden met huisregels. Wij vragen de bezoeker om die op te volgen. Wanneer een parkeerplaats vol is, parkeer dan niet in de berm maar kom op een andere tijd terug of zoek een alternatief. Het is sowieso aan te raden niet op de geijkte tijden een bezoek te brengen. Meerdere wandelroutes gaan ook over smalle paden en houdt daarbij rekening met anderen. En uiteraard vragen wij om uw afval weer mee naar huis te nemen. Samen houden wij de Biesbosch schoon!

Is een parkeerplaats vol? Helaas moet u dan op zoek naar een alternatief maar parkeer niet in de berm. De natuur bezoeken op andere tijden zorgt ook voor meer spreiding.

Namens alle boswachters van Staatsbosbeheer – team Biesbosch wensen wij u fijne dagen!

reageren

geef een reactie

  • E Rijneveld
    24 december 2021 om 14:48

    Ik wil 2 prachtige foto,s sturen van de ijs schotsen in febr.Op welk mailadres ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog