www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Samen zorgen voor een schonere Biesbosch

17 maart 2022 Boswachter Angela Knook in Biesbosch

Afgelopen zaterdag startte de campagne ‘samen houden we de Biesbosch schoon’ met een opruimdag. Ruim 150 vrijwilligers hielpen op vier locaties mee zwerfafval in de Biesbosch op te ruimen. Totaal zijn meer dan 200 afvalzakken met zwerfaval uit de natuur gehaald. Op de opruimlocatie Jantjesplaat in Werkendam was aanwezig Hagar Roijackers, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, aan haar werd het eerste campagne bord overhandigd.

Op foto van links naar rechts: samenwerkingspartners Lieke Schuitema (gemeente Drimmelen), Hagar Roijackers (provincie Noord-Brabant), Biesbosch bever-mascotte, Sandra den Adel (Staatsbosbeheer) en Harm Blom (Staatsbosbeheer)

Je komt van alles tegen

Tuinstoelen, autobanden, touwen, tandenborstels, schoenen en heel veel plastic. Dat is wat je vindt als je slechts een paar meter oever afstruint in de Biesbosch. Zo ook afgelopen zaterdag tijdens de opruimdag. Op deze zonnige ochtend hadden zich ruim 150 vrijwilligers, verdeeld over vier locaties, verzameld om de oevers van de Biesbosch van zwerfafval te ontdoen. Iedereen had er zin in. Het resultaat is meer dan 200 volle vuilniszakken met plastic en allerlei grotere afvalobjecten. De grote hoeveelheid afval is via afvalcontainers van Rijkswaterstaat afgevoerd. Alle vrijwilligers hartelijk dank voor jullie bijdrage!

Een van de groepen die enthousiast hebben meegeholpen

Campagne ‘samen houden we de Biesbosch schoon’

Ook recreanten kunnen een steentje bijdragen aan een schonere Biesbosch, door afval mee naar huis te nemen of het in de afvalbak te gooien. Na een mooie zomerse dag treffen boswachters regelmatig flinke hoeveelheden afval op de plekken waar mensen hebben gerecreëerd. Dit afval is niet alleen ontsierend, maar heeft ook grote gevolgen voor mens en natuur. Inmiddels kennen we talloze voorbeelden waarbij dieren het slachtoffer zijn van zwerfafval. Ze raken erin verstrikt, gebruiken het in hun nesten of eten het op. Ook in ons voedsel worden tegenwoordig (micro)plastics gevonden. Om recreanten meer bewust van afval in de natuur te laten worden is Staatsbosbeheer in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen en Waterschap Rivierenland de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ gestart.

Gooi je afval in de afvalbak of neem het mee naar huis

Het zwerfafvalprobleem aanpakken begint eigenlijk bij het zorgen voor zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Tijdens een bezoekje in de Biesbosch is dat echter niet altijd mogelijk, dus is het belangrijk om te voorkomen dat afval in de natuur terecht komt. Dat kan door het verpakkingsafval weer mee naar huis te nemen of door het in een afvalbak achter te laten. Met campagneborden worden de bezoekers gewezen op deze boodschap, er worden afvaltasjes uitgedeeld en op drukbezochte plekken worden extra afvalbakken geplaatst. Voordat het recreatieseizoen van start gaat zullen de campagneborden worden neergezet. Voor het afval dat onverhoopt toch in de natuur terecht is gekomen, worden in het voor- en najaar schoonmaakacties zoals afgelopen zaterdag georganiseerd.

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Joep
    18 maart 2022 om 16:09

    Respect en dank vrijwilligers!
    Persoonlijk ben ik van mening dat we er mee moeten stoppen om andermans rotzooi op te ruimen, het lijkt er op dat bepaalde (steeds grotere) groepen er van uit gaan dat ze hun rotzooi gewoon van zich af kunnen gooien omdat “men” het wel zal opruimen. Wat mij betreft kunnen deze veroorzakers omkomen in hun eigen rotzooi, dan de boel maar naar de kl..ten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog