www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Afvalopruimactie 17 september ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’

22 september 2022 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Door boswachter Vera Praet

Op zaterdag 17 september was het World Clean Up Day, samen met vrijwilligers werd er in de Biesbosch weer afval geruimd. Net als afgelopen jaren vinden we in de Biesbosch langs recreatieve randen, parkeerplaatsen en oevers overal zwerfafval. Om te voorkomen dat het zwerfafval met de stijgende waterstanden in het najaar en de winter dieper de Biesbosch in komt, organiseerde Staatsbosbeheer weer een opruimactie.

Enthousiaste vrijwilligers

Afgelopen zaterdag gingen we met 25 vrijwilligers op pad in de Biesbosch en struinden we verschillende randen, parkeerplaatsen en oevers af op afval. Iedereen was om 10.00 uur aanwezig en had er ondanks de verwachte (minimale) regen veel zin in. Het eindresultaat van deze najaar schoonmaakactie waren heel veel vuilniszakken met troep en plastic, het afval is  afgevoerd via de afvalcontainers van Rijkswaterstaat. Alle vrijwilligers hartelijk dank voor jullie bijdrage!

Je komt van alles tegen

In de natuur komen we veel zwerfafval tegen. Het is een ergernis voor bezoekers en een bedreiging voor de natuur. De inschatting is dat ruim de helft van het afval in de Biesbosch van stroomopwaarts met het rivierwater meekomt, met name in het hoogwaterseizoen in de winterperiode. Het overige afval is veelal afkomstig van recreanten in het gebied. Recreatieafval, zoals lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen, belandt nogal eens op de grond en in het water. Zeker na een mooie zomer zien we het afval over schillende plekken terug in de Biesbosch, met name langs de randen van de natuurgebieden.

Samen voor een schone Biesbosch

Een aantal andere organisaties zoals ondernemers en gemeenten organiseerden ook opruimacties in en rond de Biesbosch. Kärcher B.V. ging op vrijdag op pad in de Biesbosch met 18  werknemers, in samenwerking met Voltex Sloepverhuur en een boswachter van Staatsbosbeheer. Zij haalden op recreatieterrein de Aakvlaai in Drimmelen zakken vol afval op.

Campagne ’Samen houden we de Biesbosch schoon’

Om het afvalprobleem in de Biesbosch aan te pakken hebben verschillende partijen de handen ineengeslagen. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Altena, Gemeente Dordrecht, Gemeente Drimmelen en Waterschap Rivierenland werken daarom twee jaar intensief samen in de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’. In deze campagne wordt het zwerfafvalprobleem in de Biesbosch op verschillende manieren aangepakt. Met campagneborden wijzen we bezoekers op het belang van het schoonhouden van de Biesbosch, er worden afvaltasjes uitgedeeld, op drukbezochte plekken zijn extra afvalbakken geplaatst en er vinden in het voor- en najaar diverse schoonmaakacties plaats. De afvalcampagne in de Biesbosch draagt bij aan de bredere samenwerking in de Maasdelta ‘Een plasticvrije Maasdelta in 2030’.

Medewerkers van Kärcher B.V. helpen ons om de strandjes in de Brabantse Biesbosch schoon te maken.

Aanmelden opruimacties

Wil je zelf ook een steentje bijdragen in de Biesbosch? Je kunt je in het voorjaar weer aanmelden voor de schoonmaakactie, houd daarvoor de website www.staatsbosbeheer.nl/biesboschschoon of onze social media in de gaten.

reageren

geef een reactie

 • Joep
  27 september 2022 om 13:03

  Respect en waardering voor de vrijwilligers, schandalig dat dit nodig moet zijn.
  Zelf ben ik gestopt met het opruimen van de rotzooi van anderen, het lijkt nooit op te houden, alsof er van uitgegaan wordt dat “anderen het wel opruimen”. Laat de generatie die ik er van verdenk (en ook signaleer) voor de meeste troep verantwoordelijk te zijn later zelf maar zien wat voor een zooitje ze er van gemaakt hebben (sorry de goeie moeten nu eenmaal onder de kwaaie lijden) en dit aan hun kinderen uitleggen. Ik wil trouwens pleiten voor het verplicht stellen van een duidelijk zichtbaar registratie nummer voor alle huurboten, zodat overlastplegers/vervuilers niet meer vogelvrij zijn en opgespoord kunnen worden, wat nu niet mogelijk is.

 • Bep de Bruijn
  22 september 2022 om 14:15

  Super dat dit gedaan is. Kan wel mee maar niet mee terug

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog