www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Winterwatervogelexcursie 3 februari

21 december 2023 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Paartje nonnetje. Foto: Joey Braat

Ga op zaterdag 3 februari mee op winterwatervogelexcursie met de boswachters van Staatsbosbeheer. Tijdens deze uitgebreide dagexcursie varen we door de Biesbosch en het Haringvliet om hier te genieten van de tienduizenden watervogels die dit gebied gebruiken om te overwinteren. Maak kennis met spectaculaire vogelsoorten als de grote zaagbek, het nonnetje of de zeearend. Aan boord kun je genieten van enthousiaste lezingen over de vogels en het gebied en krijg je op het dek of vanuit een verwarmde binnenruimte uitleg over de soorten die we zien en hoe je ze kan herkennen.

De Biesbosch en het Haringvliet zijn van internationaal belang voor watervogels. Tienduizenden vogels uit Scandinavië, Siberië en de Baltische Staten gebruiken deze gebieden om de winter door te brengen. Rust, voldoende voedsel en het feit dat het hier door getijde niet dicht vriest, zorgen ervoor dat soorten als de Grote zaagbek, brilduiker, nonnetje en de smient hier al eeuwen lang iedere winter weer neerstrijken. Daarnaast maken we kans op onze enige echte “vliegende deur”, de zeearend. Dankzij die zelfde rust en het hoge voedselaanbod broeden deze imposante roofvogels vanaf 2016 in dit gebied.

De excursie vindt plaats vanaf een luxe elektrische rondvaartboot van de Zilvermeeuw, die ons de hele dag door de wateren van de Biesbosch en het Haringvliet zal varen. Aan boord vertellen de bevlogen boswachters en vogelaars Merijn Loeve, Harm Blom en Jonathan Leeuwis je alles over de soorten die je deze dag voorbij ziet komen. Ondertussen verzorgen zij ook verschillende lezingen over de soorten die we tegen kunnen komen en waarom ze juist gebruik maken van deze gebieden. Is het je buiten op het dek te koud? Geen probleem! Ook in de comfortabel verwarmde binnenruimte kun je heerlijk het water afspeuren.

Praktisch:

  • We stappen op in Lage Zwaluwe
  • Om 08:30 is er ontvangst met koffie en thee. We vertrekken om 09:00. Rond 15:00 meren we weer aan in Lage Zwaluwe
  • Tijdens de dag worden er 3 verschillende lezingen van een half uur gegeven
  • De kosten zijn €50 voor een volwassene en €40 voor kinderen tot en met 12 jaar
  • Prijs is inclusief een bakje koffie/thee met gebak en lunch. Overige dranken zijn mogelijk, maar op eigen kosten
  • De excursie is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking
  • Honden zijn niet toegestaan
  • Bij code geel of zwaarder zijn wij genoodzaakt de activiteit te annuleren i.v.m. veiligheid

Aanmelden voor de winterwatervogelexcursie:

Het is verplicht om vooraf online te boeken. Dit kan via deze link.

Zeearend. Foto: Bert Ooms
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog