www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #19

22 juni 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Het is Oerol! Helaas ben ik er dit jaar niet bij maar Statsbosbeheer heeft zijn reporters. Zoals in een eerder blog genoemd steunt Staatsbosbeheer de voorstelling De meeuwen van Tinbergen door het gezelschap Cowboy bij Nacht. Dat is niet zo vreemd: het Terschellings landschap en de meeuwen zelf maken onderdeel uit van de voorstelling.

Onze crew heeft op Oerol gefilmd en een teaser gemaakt over de voorstelling. Voordat je ‘m bekijkt, bedenk nog even waarom Nobelprijswinnaar Nico Tinbergen ook alweer zo belangrijk is: hij ontdekte tijdens veldwerk in de meeuwenkolonie op Terschelling de supernormale prikkel. Dat is het fenomeen waarbij instinctief op een kunstmatige prikkel wordt gereageerd, ook als daar geen beloning op volgt. Tinbergen nam waar dat meeuwenjongen niet alleen naar de rode vlek op de snavel van de moeder pikken om haar te bewegen voedsel te geven maar dat zij ook lustig los gaan op een bordkartonnen en uitvergrote kunstmatige variant. Interessant is het nu te kijken wat een supernormale prikkel bij de mens teweegbrengt.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hn6YYLCpd-o?rel=0]
‘De meeuwen’ gaan ook het land in met voorstellingen, lezingen en meer. Check hun site.
Er is een prachtig filmpje uit 2011 toen Cowboy bij Nacht zich voorbereidde op het stuk en bij de boswachter te gast was in het veld.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wPf2imzjNRA?rel=0]

reageren

geef een reactie

  • Arnold Hoogerwerf
    21 augustus 2012 om 09:51

    Reblogged this on De meeuwen van Tinbergen and commented:
    Een blog-post van Marcel van Ool over ons project, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog