www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

De samenvatting van Nederland

4 oktober 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Al dagen blader ik door Nederland, het fantastische prentenboek van de in Frankrijk geboren kunstenares Charlotte Dematons. In vogelvlucht neemt Dematons ons mee, over alle provincies maar ook door de tijd. Ze comprimeert de Nederlandse landschappen en hun geschiedenis en geeft ons inderdaad ‘de samenvatting van Nederland’.  

Al in de winkel kon ik mij niet bedwingen. Eerst kijken ‘wat ze met Zuid Limburg doet’. En ja hoor, geweldig: een carréboerderij, een holle weg en verdomd, de watertoren van Schimmert!

En dan natuurlijk kijken hoeveel Staatsbosbeheerterreinen voorkomen in het boek. Genoeg! Vooral bij Het Rivierengebied is er veel herkenning: Fort Vuren, het gebied rond Slot Loevestein, de griendcultuur van de Biesbosch, een steenfabriek in de uiterwaarden en een eendenkooi.
Niet om te pochen, maar toch, als je als Staatsbosbeheer zo’n 260.00 ha. beheert, is het vanzelfsprekend dat je in Nederland veel van jezelf (en dus van jullie!) tegenkomt.

Wat een plezier is dit boek. Erbij geleverd krijg je Het notitieboekje van Charlotte Dematons. Daarin komt de kunstenaar de kijker een stukje tegemoet. Van sommige landschappen, gebouwen of historische gebeurtenis krijgen we een kleine uitleg. En ze geeft aan dat alle tekeningen ook zoekplaatjes zijn. Ze heeft wel dertig verwijzingen naar (kinder)liedjes verstopt in haar tekeningen. Niet gek dat ik aan de beroemde schilderijen van Bruegel moet denken waarin hij soms meer dan honderd spreekwoorden verwerkte. Dematons maakt er geen geheim van dat Bruegel, maar ook Bosch en Avercamp haar inspireerden. Zoeken naar beeldcitaten van deze kunstenaars is een sport op zich.

Maar er zitten ook grapjes in haar werk: in elke tekening kun je ergens een tuinkabouter, Zwarte Piet en de schippers van de Kameleon ontdekken. O, ja ook de gele ballon is er weer. Die reisde al door haar gelijknamige prentenboek uit 2003 en is nu dus terug. Misschien kun je zelf wel weer een verhaal maken door de ballon te volgen?

Dematons’ Nederland is beter dan t.v., point à la ligne.

reageren

geef een reactie

  • Een Romantisch reisje naar Den Haag | BuitenPlaatsen
    9 april 2015 om 12:26

    […] zij fietst. Er gebeurt nog meer. Maar daar voor moet je zelf gaan kijken. Voor het boek ‘Nederland‘ had de kunstenares al heel goed  bestudeerd wat er allemaal in een berm bloeit en dat zien […]

  • Nederland viert feest bij Staatsbosbeheer | BuitenPlaatsen
    4 november 2014 om 10:54

    […] Nederland echt weer mooi. Ik trok naar Kasteel Groeneveld. Daar zijn nu de orginele platen van Charlotte Dematons te zien op de tentoonstelling Nederland is een Feest! Ik ben fan en vond dat ze een klein eerbetoon […]

  • Mary Ritsema
    31 augustus 2013 om 20:59

    Ik HOU VAN HOLLAND was echt een goede titel geweest. De liefde spreekt uit de tekeningen/schilderijen. Mooi!

  • Meta
    4 oktober 2012 om 14:58

    Wat zal ze een lol hebben gehad bij het maken van al die platen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog