www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Doot es get dèkser sjiek -why don't you…

2 september 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Nazomeren-in-de-Drentsche-Aa_hb_645x530_cropNederland heeft zijn eigen Harper’s Bazaar! Dat betekent dat we het werk van de formidabele Diana Vreeland en al die andere briljante vormgevers en fotografen hier voortzetten. Natuurlijk kan Cécile Narinx, editor in chief, putten uit het geweldige Harper’s archief, wat ze ook uitgebreid doet voor het eerste nummer dat nu in de kiosk ligt. Word je meteen een beetje deelgenoot van de rijke geschiedenis van het blad en Vreelands oude tips, die ze standaard inleidde met “why don’t you…”, kun je weer ’s tegen het licht houden. Maar een tijdschrift moet natuurlijk ook heel erg van nu zijn. En dat doe je niet alleen door de nieuwste kleren te laten zien. Het gaat erom hoe je die laat zien. En Narinx deed iets prachtigs, ze stuurde modellen en fotograaf met een hele kostbare vracht aan couture naar het stroomdal van de Drentsche Aa. Daar was Harper’s Bazaar te gast bij Jorien Bakker (zelf een plaatje) van Staatsbosbeheer. Hoe mooi is het geworden! In het Gasterse Diep staan de modellen in het stroomland, dat wil zeggen het stuk dat zelfs te nat is om te hooien en waar veenvorming optreedt. Dolce & Gabbana doet het wonderschoon tussen de moerasspirea (in het frans heet die Reine-des-prés), kale jonker en al die grassen en zeggen. Geluk is een jurk -in een bloemenwei. Als je toch in Drenthe bent, dan hoort daar een hunebed bij, in dit geval ‘D15’ in Loon. Het allereerste begin van de avondschemering, de stenen van het hunebed tekenen zwart tegen de lucht waar een zweem paars in zit. En dan een model met een fonkeljurk.
In haar welkomstwoord belooft Narinx vaker buiten de Randstad te kijken “want we zijn trots op onze landelijke roots”. In dit eerste nummer laat ze haar eigen geboortegrond zien: Maastricht. Die stad heeft een café (Sjiek) dat ooit adverteerde met: ‘doot es get dèkser sjiek’. Only in Maastricht. Maar goed, dat artikel opent met een beeld van Château Neercanne dat oprijst uit de korenvelden. Het zit wel goed met natuur en landschap daar bij Harper’s.
Voor een volgende editie moest ik onmiddellijk aan Elswout denken, de buitenplaats in Overveen. Iets als een eerbetoon aan Thierry Mugler die in 1986 een model vastbond aan de balustrade van Versailles en zo een van de meest dramatische modeplaten ooit creëerde. Of was dat voor dé concurent? En als het arbotechnisch niet meer mogelijk is: we hebben er ook hele mooie bordessen, lanen en heuvels vol mos…

Meer natuurglamour: Alexander Mc Queen, Iris van Herpen,
Bas Kosters, Vivienne Westwood, Isabella Rossellini.
De reportage van Mugler stond in 1986 in het decembernummer van Avenue.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog