www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #194

29 januari 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

radio kootwijkDit gebouw is onontkoombaar: Radio Kootwijk. Sommige mensen vinden het wat te heftig, het doet hen denken aan de architectuur van totalitaire regimes. Wie eenmaal binnen is geweest, stelt zijn mening bij. De ruimte van het hoofdgebouw is zo mooi, daar is niks engs aan. Die raampartijen! Het zicht op de heide en verderop de bossen wordt magistraal geframed. En dan te bedenken dat hier vroeger de machines zoemden.
Het gebeurde Staatsbosbeheerder Jorien Dekker twee jaar geleden dat ze Radio Kootwijk op een poster zag en zich afvroeg ‘bestaat dit echt?’ en ‘is dit in Nederland’? Bleek dat ze de aankondiging van Grasnapolsky had gezien. Kleine navraag leerde dat het complex er werkelijk ligt en dat het de locatie is voor een avontuurlijk festival dat je laat kennis maken met nieuwe muziek (en ook een paar gevestigde namen brengt). Nu werkt Jorien als Staatsbosbeheerder en vrijwilliger voor Grasnapolsky. Check dit linkje eens om te zien wat ze gemaakt heeft. (“Groot scherm, met speakers open”, zegt Jorien). Dit vind ik een reuzenspannende manier van vertellen. Kennis ga je zo meer zien als een veld en niet als een te volgen lijn.
Grasnapolsky is dit jaar op 5, 6 en 7 februari en er is nog veel meer dan alleen muziek te beleven. Met boswachter Frank kun je op safari, en er zijn speurtochten door het hoofdgebouw. Klinkt dat kinderachtig? Ik kan natuurlijk ook zeggen dat er een ecologische verkenning onder begeleiding plaatsvindt en dat je zelfstandig het iconografisch programma kunt exploreren. Maar ‘Gras’ is niet zo van de pretentie.
Wel van kwaliteit en van ontdekkingen. Er is beeldende kunst (als dat nog de juiste term is) die je compleet anders zal laten kijken naar de wereld zoals je die kent.
En om 23:00 wordt het weer stil op Kootwijk. We vergeten namelijk niet dat we in een natuurgebied zijn en dat we er ook buren hebben.
Jorien mag de clip van de week kiezen. Het werd Een rare tijd van Lucky Fonz III. Geschoten in Schotland. Maar uiteraard is de artiest live te zien op Grasnapolsky.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Vb8U6Gw0cTQ&w=560&h=315]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog