www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #201

25 maart 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Afgelopen week was ik in Schotland. Het weer was onwaarschijnlijk mooi, de lucht blauw, de zon stralend. De stenen van Edinburgh zijn greige (een term, samengesteld uit beige en grijs, die ooit bedacht is om de favoriete kleur van modeontwerper Armani te omschrijven). Als het regent wordt de stad donkergrijs of zwart, schijnt de zon dan is ze zandkleurig. Er staan velden vol paarse en witte krokussen en ga je echt naar buiten, dan zijn er gouden bergen: de gaspeldoorn bloeit.edinburghMaar op maandag schreven de kranten al, denk maar niet dat dit zo blijft. Het gaat regenen in het paasweekend. Bijna vergenoegd, zo van ‘dat kennen we tenminste’.
Ik was in Edinburgh omdat Annie Lennox de Livingstone Medal kreeg uitgereikt van de Royal Scottish Geographical Society. Die kreeg ze voor haar werk in de strijd tegen hiv-aids, waarbij meteen duidelijk is dat het de Society ook om sociale geografie gaat.
In 1983 schreven Eurythmics (Annie Lennox samen met Dave Stewart) een van de mooiste regennummers ooit: Here comes the rain again. De clip nemen ze op het onbewoonde eiland Hoy op, een van de Orkneys. De rotsformatie die je aan het begin ziet is de beroemde ‘Old Man of Hoy’.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TzFnYcIqj6I?rel=0]

Op youtube las ik een ‘verkeerde’ maar fraaie interpretatie van het nummer. Een fan dacht dat Lennox tegen de regen praat: so baby talk to me, like lovers do. Het lied is door heel veel zangeressen en een handvol rockbands gecoverd. Onder meer Joss Stone, Macy Gray, Tori Amos en Anneke van Giersbergen (tussen 1994 en 2007 van The Gathering) zongen het. Madonna leende er een en ander uit voor het nummer Rain (1992). Tijdens haar Sticky & Sweet tour van 2008 liet ze als pauzenummer een mash up horen van haar Rain en het originele Here comes the rain again. Het is mij te veel Henri Rousseau in een snoepwinkel. I want to walk in the open wind.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UyZVq6-7VOA?rel=0]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog