www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #202

1 april 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j6bbYxmrllg]Britse comedy staat bol van de banaliteit en regelrechte dwaasheid, op het absurde af. Die twee mengen, levert iets op dat vaak geniaal genoemd wordt maar wat lang niet altijd grappig is. Neem The Ministry of Silly Walks (waarin de Britse rijksambtenarij geridiculiseerd wordt) van Monty Python. Ik heb er nooit om hoeven lachen.
Ik vond een ander loopje, van Dave Angel, eco warrior. Dave wordt gespeeld door Simon Day die heel veel types voor zijn rekening nam in The Fast Show (1994-1997). De totale zelfoverschatting van Dave zit in die manier van lopen. Het contrast met wat je verwacht als je Moonlight Shadow van Mike Oldfield en Maggie Reilly hoort, maakt het nog grappiger.
Elke Staatsbosbeheerder, in het veld of op een feestje, kent dat wel, dat je ’s effe stevig aangepakt wordt over wat hun in Den Haag nou allemaal verkeerd doen met de natuur. Dat kan heel vervelend zijn. Van de andere kant: natuur is ook een publieke ‘zaak’, dus vooruit! En Dave, in geestige metaforen, zegt hele rake dingen: “Old Mother Earth is heatin’ up like a dirty big ol’ cake, if we’re not careful the icing is gonna melt.”
Het specifieke probleem waar Dave het hier over heeft, is ondertussen ook niet meer om mee te spotten. Groot Brittannië gaat van drooggevallen rivieren naar flash floods en weer terug. Berekeningen die een temperatuurstijging en een bevolkingstoename in Engeland meenemen, tonen dramatische gevolgen voor flora en fauna in en rond beken en rivieren.
Terwijl de ‘missus’, Shirley (uiteraard), roet in het eten gooit, plakt Dave er nog een wijsheid in : “The world is turnin’ ’n we’re not learnin’.”

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog