www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here’s something for the weekend #223

26 augustus 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Geen andere artiest was zo vaak in hsftw als Kate Bush. Logisch: zij zingt over zonsondergangen, sneeuw, vogels, life as such en wolkenluchten. Deze mix van The Big Sky is officieel uitgebracht; de clip is het product van een fan. Daarin zien we ook de beelden van een ander wolkennummer van Bush: Cloudbusting.

Kate speelt het jongetje Peter Reich, Donald Sutherland zijn vader, Wilhelm. De muzikante kwam op het idee voor het nummer en de clip nadat ze het autobiografische Book of Dreams van Peter had gelezen. Daarin gaat het onder meer over het leven dat vader en zoon hadden op Orgonon, het landgoed dat Wilhelm Reich (1897-1957) in Maine stichtte nadat hij in 1939 Europa ontvlucht was voor de nazi’s. Reich was psycholoog en hield zich met tal van onderwerpen bezig, hij schreef over het fascisme en over het orgasme van de vrouw. Zijn zoon noemt hem de vader van de sexuele revolutie omdat hij probeerde om zaken als voorbehoedmiddelen en homosexualiteit bespreekbaar te maken. Ironisch genoeg zouden juist in de Verenigde Staten zijn boeken verbrand worden. Reich hield er zeer omstreden theorieën en praktijken op na. Zo dacht hij had er een kosmische energie is (die bijvoorbeeld vrijkomt bij het orgasme) die door hem als medicus te beteugelen is. Daartoe bouwde hij een soort kasten, orgone accumulators waar een patiënt in plaats nam. De kast bestond uit gewone materialen als hout en ijzer maar Reich dacht toch dat hij zo de energie of orgone, kon concentreren en uiteenlopende aandoeningen genezen.
Reich ging er ook vanuit dat er in de lucht een soort ‘anti-orgone’ aanwezig kan zijn die bijvoorbeeld droogte en woestijnvorming veroorzaakt. Hij bedacht er een oplossing voor: de cloudbuster die ‘vastzittende’ orgone kan vrijmaken en het zo laat regenen. Wie nu denkt dat dit zo gek is dat niemand het kon geloven: in het boek Regen (2015) van Cynthia Barnett wemelt het van de voorbeelden van regenmakers en andere weercharlatans die in dezelfde tijd door de VS trokken en een goede boterham verdienden. Vreemd genoeg noemt zij Reich niet terwijl hij toch echt door verbouwers van bosbessen werd ingeschakeld toen de oogst dreigde te verdrogen. De cloudbuster die Reich bouwde van aluminium pijpen is trouwens een flinke slag kleiner dan het gevaarte in de clip.

Voor wie dit verhaal een beetje te is: The Big Sky gaat gewoon over liggen in het gras en naar de wolken kijken.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog