www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Chic bladerwerk

4 februari 2017 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

In mijn boekhandel was het al twee keer uitverkocht: het schitterende werk Plant. Dit plaatwerk heeft de ondertitel: exploring the botanical world. En die belofte wordt ingelost aan de hand van meer dan driehonderd hele goede reproducties van kunstwerken.
Alle grote namen komen uiteraard langs, van Albrecht Dürer tot Redouté. Botanisch tekenen, waar wetenschap en kunst samen kunnen komen, was een van de eerste mannenbolwerken die door vrouwen werden geslecht. Maria Sibylla Merian keek als wetenschapper en schilderde als een kunstenaar. Ook Maria Moninckx en Henriëtte Geertruida Knip komen aan bod in het boek.Heel lang kan ik kijken naar de charmante zestiende-eeuwse platen, waarin volkskunst en een heel klein beetje wetenschap samen opgaan. Hoe schreeuwerig zijn dan de moderne afbeeldingen. Maar wat een verhalen vertellen die! Van Lauren Piedmont, een technicus aan de Harvard Medical School in Boston, is een foto geplaatst van een dwarsdoorsnende van de stam van een den. (Er staat wat onwetenschappelijk alleen pine in de tekst, dat kan van alles betekenen). De opname is gemaakt door een camera te koppelen aan een fluorescentie microscoop. Het resultaat is schitterend, alle ‘bouwstenen’ van de boom lichten anders op. En had ik er geen titel bij, dat kon ik wat mij betreft net zo goed naar een sterrenpuls kijken. Van mij mag je het noemen hoe je wil, maar ik zou het woord kunst voor dit soort fotografie niet gebruiken. De bèta’s denken daar anders over en organiseren grote wedstrijden waar je met zulke platen in de prijzen kunt vallen. Ook de wetenschapsredactie van nrc gebruikt er graag het woord kunst voor.
In dit boeken is veel te ontdekken, hoeveel je ook denkt al gezien te hebben. Zo leuk, een schetsje van Darwin!
Hier mijn absoluut favoriete afbeelding. Het is een zeventiende-eeuws Japans kamerscherm dat de kijker midden in de natuur plaatst. 

Plant, exploring the botanical world. Met een inleiding door botanicus James Compton. Phaidon, London & New York 2016

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog