www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Een wereldstad

8 februari 2013 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

SONY DSC

Niet alleen vleermuizen overwinteren in de aardappelkelder. Ook treffen we slakken, kikkers, nachtvlinders en mieren aan. De kikkers zijn er ‘per ongeluk’ ingevallen en kunnen op eigen kracht de uitgang niet meer vinden. Elk jaar ga ik aan het eind van de zomer even de kelder in om de vaak sterk vermagerde kikkers te bevrijden uit hun gevangenis

Bijzonder is de aanwezigheid van een uiterst fraai gevormd nest, gemaakt door de glanzende houtmier. Deze mierensoort is makkelijk te herkennen aan zijn glimmend, zwarte uiterlijk.

De glanzende houtmier maakt zijn nest in bomen, tussen de wortels. Het hout wordt helemaal uitgeknaagd, bepleisterd en van binnen verhard. Dit doen ze heel vernunftig door een schimmel ’te kweken’. Door uiteindelijke verdroging van de schimmel verharden de wanden. Je kunt het vergelijken met bewapening in beton.

Een boom met een nest van de glanzende houtmier kan omvallen, uitscheuren of worden gekapt. De werksters gaan dan op zoek naar een nieuwe nestgelegenheid. Zo is waarschijnlijk de kolonie in de aardappelkelder terecht gekomen. Een boomstam die daar lag is volledig omgebouwd tot wereldstad. Het nest is al heel oud en was al aanwezig in 1987 toen de eerste vleermuizen werden ontdekt.

Wil je deze wereldstad van dichtbij bekijken ? Zie het filmpje dat collega boswachter Berco Hoegen heeft gemaakt….

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=9bn9IQl0GDs?rel=0]

Pauline Arends.

reageren

geef een reactie

  • Hard Work
    31 oktober 2018 om 07:06
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog