www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Boze steenmarters

5 januari 2015 Boswachter Aaldrik Pot in Drenthe

KOP VAN DRENTHE – In mijn lezing over boom- en steenmarters vertel ik vaak over hoe territoriaal steenmarters zijn. En ook dat er bij het vrijvallen van een territorium, doordat de eigenaar om wat voor reden dan ook om het leven is gekomen, een hoop geknokt wordt voor de vrijgekomen plek. En dat juist daarom het verjagen of doden van zo’n territoriumhouder uiteindelijk juist tot meer overlast kan leiden. De nieuwe eigenaar van zo’n territorium wil immers graag de geurtjes zijn voorganger maskeren.

Steenmarters in gevecht.
Steenmarters in gevecht.

Ik heb dit soort vechtpartijen regelmatig gezien, maar als ik het vertel, word ik toch vaak wat ‘ongelovig’ aangekeken. Het was me nog nooit gelukt het op film vast te leggen. Maar het kan verkeren. In het kader van ons verspreidingsonderzoek naar otters in de Kop van Drenthe heb ik vandaag een kaartje in een van de cameravallen gewisseld. Tot mijn grote vreugde stond er voor het eerst een otter op. Maar wat ik eigenlijk nog leuker vond was een filmpje van twee vechtende steenmarters. Hierboven een still uit dat filmpje. Het laat mooi zien dat ik niet altijd uit mijn nek klets.

En als je liever bewegend beeld wilt zien, moet je HIER even klikken.

Boswachter Aaldrik Pot

reageren

geef een reactie

 • Marian
  3 november 2015 om 02:23

  Schrok me net kapot van gegil/gegier buiten. Snel kijken wat er aan de hand was. Wat schetst mijn verbazing: twee vechtende steenmarters. Na een geluidje hield het ineens op en kon ik de dader van het geluid rustig bekijken. Hoe mooi ook, ik hoop niet dat ik ze snel weer zien in onze woonwijk. Dan kunnen wij en onze konijnen rustig blijven slapen.

  • blogdrenthe
   16 november 2015 om 10:21

   Gaaf. Dat soort natuurmomenten maken indruk. Als het maar niet midden in de nacht is, dat kost je je nachtrust.
   Evert Thomas

 • pipsesippi
  8 oktober 2015 om 21:49

  Ik heb sinds kort een oud huis gekocht, we hadden last van muizen (veel) en ratten (meer dan genoeg). Onlangs is met bijna 100% zekerheid een steenmarter onder onze dakrand komen wonen, zo tussen dakisolatie en plafond in ergens. We noemen hem minzaam “Roeltje”, hebben geen plannen om hem te verjagen en hopen dat hij nog veel lekkere ratten en muizen verslindt. Hondenkoekjes eet hij ook graag. Roeltje zou ook wel eens een vrouwtje kunnen zijn, dat weten we niet, hoe dan ook blijft het Roeltje.

 • Joke
  11 januari 2015 om 10:40

  Prachtig filmpje. Heb het in mijn kleine stadstuintje (Hengelo) ook al een meegemaakt. En wat kunnen ze dan schreeuwen en tekeer gaan. Mooi gezicht! Kom er graag mijn bed voor uit. Zie ze regelmatig lopen ’s nacht rond een uur of 1.

  • Aaldrik Pot
   11 januari 2015 om 17:24

   Hoi Joke, Dank voor je reactie. In je tuin is wel heel dichtbij 😉

 • Rare pine martens discovered in the northern Netherlands | Dear Kitty. Some blog
  5 januari 2015 om 16:55

  […] Stone martens in Drenthe: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog