www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Verbinding verbeeld

4 februari 2015 Albert Broekman in Drenthe

DWINGELDERVELD – “Verbinding verbeeld” is de titel van de uitnodiging voor de presentatie van een boek als afronding van het herinrichtingsproject Dwingelderveld.

verbinding verbeeld
verbinding verbeeld

Start herinrichting Dwingelderveld
Op 24 januari 2011 waren we met een grote groep mensen bijeen voor de officiële starthandeling van het herinrichtingsproject Dwingelderveld. Een klus die meerdere jaren zou gaan duren.Doel van de herinrichting was het Noordenveld, een 200 ha groot landbouwgebied midden in het Dwingelderveld, om te vormen naar natte heide

Het heidegebied wordt groter
Om van deze voormalige landbouwgrond weer natte heide te maken is er veel werk verzet. In totaal is er ca. 650.000 m3 met meststoffen verrijkte grond afgegraven omdat daar geen heide op wil groeien.

Het Dwingelderveld wordt stiller
De afgegraven grond is gebruikt voor de aanleg van een geluidswal langs de snelweg A28. Ook is er een natuurbrug, ecoduct, over de snelweg aangelegd. Nu kunnen dieren veilig oversteken tussen het Dwingelderveld aan de westkant van de A28 en het Terhorsterzand aan de oostkant van de A28..

Het Dwingelderveld wordt natter
Sloten zijn gedempt om de grondwaterstand weer op een goed niveau te krijgen. Het was een historisch moment toen leiding 20, een diepe sloot vanuit het Noordenveld dwars door het heidegebied, werd dichtgeschoven.

Het Dwingelderveld dient ook als opvanggebied van regenwater. Bij grote hoeveelheden neerslag geeft dit gebied het water langzaam af aan het beekdal. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast richting Meppel verminderd.
Binnen het project zijn er werkzaamheden uitgevoerd waardoor bezoekers nog meer van de rust van het Dwingelderveld kunnen genieten. Het asfalt van de weg door het Noordenveld en de heide is verwijderd. Een deel van de weg is opgeheven, het resterend deel omgevormd tot zandweg met een fietspad. Er is een 2,5 km verhard wandelpad aangelegd waardoor ook bezoekers die wat slechter ter been zijn van het landschap kunnen genieten. Op de geluidswal is een uitkijkpunt in de vorm van een ramskop gerealiseerd.

Ramskop uitkijkpunt
Ramskop uitkijkpunt

“Verbinding Verbeeld”
Als afronding van dit herinrichtingsproject is een aantal kunstenaars gevraagd om het werk en het veranderd landschap te verbeelden. Van deze kunstwerken, foto’s en interviews is een prachtig boek gemaakt. De kunstwerken worden tot half maart 2015 tentoongesteld bij Galerie Wildevuur, Zwiggelterweg 4, Hooghalen. Daarna gaan de werken op tournee.

vlnr.R.Munniksma, W.P.M.Urlings en J.Tichelaar
vlnr.R.Munniksma, W.P.M.Urlings en J.Tichelaar

Het eerste boek “Verbinding verbeeld” is maandag 2 februari uitgereikt aan de commissaris van de koning dhr. J. Tichelaar. En zelf ben ik natuurlijk ook trots op het resultaat, want ik heb ook een bijdrage mogen leveren.

Boswachter Albert Henckel

reageren

geef een reactie

 • Claudia
  23 februari 2015 om 20:41

  Het Dwingelderveld wordt stiller….
  Vorig weekend de rode route gelopen vanaf het de grote parkeerplaats bij Spier. Dicht langs de wal is het vrij stil maar hoe verder je van de wal af wandelt hoe rumoeriger het wordt. Het geluid van de snelweg blijft behoorlijk irritant aanwezig. We waren wel enigzins teleurgesteld dat we niet de rustige wandeling konden maken die we hadden verwacht. Misschien als de wal begroeid is met wat bomen en struiken dat die het geluid meer verspreiden…
  Wandeling verder was uiteraard prachtig. De ramskop en de infopanelen erbij zijn super.

 • brinkh2
  5 februari 2015 om 08:57

  Mooi, ben erg benieuwd! Goed intitiatief, Albert!

  • blogdrenthe
   5 februari 2015 om 09:14

   Herman, het is een mooi boek geworden. De schilderijen zijn overwegend heidelandschappen met wat bos of jeneverbessen, soms een kraan en een paar van het ecocuct. Wel de moeite waard om de expositie te bezoeken.

 • Birds of the Dwingelderveld, the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
  4 februari 2015 om 18:40

  […] Dwingelderveld owls: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog