www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

In vogelperspectief..

24 maart 2015 Albert Broekman in Drenthe

DWINGELDERVELD – Meestal staan we met beide benen op de grond en overzien onze wereld vanaf een laag standpunt. Als je het dan hoger opzoekt, ziet de wereld er opeens een stuk anders uit. Niet voor niets hebben uitzichttorens een grote aantrekkingskracht. Ook ons Boomkroonpad is een topper wat dat betreft.

Natuurbrug over de A28 tussen het Dwingelderveld en Terhorsterzand
Natuurbrug over de A28 tussen het Dwingelderveld en Terhorsterzand

Vrijdag de 13e maart leek niet de meeste geschikte dag om te vliegen, maar de voorspellingen waren goed, helder weer en weinig wind. Voor mij ideale omstandigheden om vanuit een vliegtuigje mijn werkgebied te fotograferen. De ochtend begon zonnig maar al snel zag ik de wolken vanuit het oosten komen. Wat doe je dan? Het vliegtuigje was al besproken en wie weet hoe lang het zou duren voor de omstandigheden weer gunstig zouden zijn.

Holtveen
Holtveen

Ik heb de luchtfoto’s gemaakt om een goed beeld te krijgen van de gevolgen van de herinrichtingsmaatregelen in het Dwingelderveld. Op 24 januari 2011 is gestart met het project. Er is veel werk verzet. Van ca. 200 ha. voormalig landbouwgrond (het Noordenveld) midden in het Nationaal Park is de met meststoffen verrijkte bovenlaag afgegraven. Ook zijn de waterafvoerende sloten gedempt. Nu kan zich hier weer een natte heidevegetatie ontwikkelen. De afgegraven grond ligt nu als een geluidswal langs de A28. Ook is er een ecoduct of natuurbrug aangelegd om voor dieren een veilige oversteek te creëren. Onder andere reeën, hazen, marters en amfibieën maken hier al gebruik van! Door het aanbrengen van kades en stuwen moet het Dwingelderveld bij veel neerslag extra water kunnen bergen, waardoor Meppel minder snel wateroverlast ondervindt.

Schaapskooi en familiepad
Schaapskooi en familiepad ter hoogte van voormalige weg Lhee – Kraloo

Nu is het resultaat vanuit de lucht duidelijk te zien. De inrichtingsmaatregelen werken. Het Dwingelderveld is weer zo nat als het hoort te zijn. De invloed van de ontwatering van het landbouwgebied is weg en de natuur is nu aan de beurt om het gebied weer in te vullen met flora en fauna. Een boeiend proces om de komende jaren te volgen.

Boswachter Albert Henckel

reageren

geef een reactie

  • Rare moth back in northern Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    24 maart 2015 om 19:09

    […] Pachythelia villosella, a very rare moth species, is back in Drenthe province. In late July, several individuals were seen and found dead in the National Park Dwingelderveld. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog