www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Machogedrag bij adders

7 april 2015 Aaldrik Pot in Drenthe
Addermannetje
Een prachtig addermannetje. (foto Erik Bloeming)

BARGERVEEN – Ondergetekende boswachters zijn beiden ruim 30 jaar actief in het Drentse Bargerveen en hebben vele adders gezien. Maar ze zijn nog steeds op zoek naar een live optreden van dansende adders, ook wel het macho gedrag van adders genoemd. Een gevecht waarbij twee adder mannetjes strijden om het recht van de sterkste: wie mag paren met een aanwezig vrouwtje? Een schouwspel dat niet voor iedereen is weggelegd.

Energie zuinig in de winter (AA+)
Het Bargerveen is bekend om haar reptielen die daar in grote aantallen voorkomen. Naast de adder, gladde slang is ook de levendbarende hagedis regelmatig te zien. Deze reptielen zijn voor hun lichaamstemperatuur afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Mede daarom houden ze in de winter een winterslaap. Iedere winter zoeken ze een plaats op om te overwinteren. Deze vorstvrije en droge plaatsen zijn aan de randen en in de veendammen van het Bargerveen nog voldoende aanwezig. Met vele soortgenoten, en soms zelfs met gladde slangen en levendbarende hagedissen samen, liggen ze bij elkaar. Hun lichaam staat op een non-actieve spaarstand zodat ze voldoende energie hebben om de winter te overleven.

Levendbarende hagedis.
Levendbarende hagedis. (foto Erik Bloeming)

Wakker worden
Als in het voorjaar de temperatuur stijgt zijn het meestal de mannetjes adders die het eerst ontwaken uit hun winterslaap. Na ongeveer twee weken worden ze gevolgd door de vrouwtjes en vervolgens door de gladde slang en levendbarend hagedis. De addervrouwtjes zoeken de plek weer op waar ze een jaar eerder succesvol hebben vertoefd. Succesvol betekend voldoende rust en voedsel om later in het jaar hun jongen te kunnen ‘afzetten’. De eerste dagen na hun winterslaap liggen de adders veelal in de zon en in de luwte om hun lichaam weer op te warmen. Daarna gaan ze op trek. De mannetjes volgen het geurspoor die de vrouwtjes achter laten en gaan op zoek naar een vrouwtje om te paren.

Gladde slang. (foto Erik Bloeming)
Gladde slang. (foto Erik Bloeming)

Machogedrag
Indien een of meer adders het zelfde spoor volgen en een vrouwtje treffen ontstaat er letterlijk een slangengevecht tussen de mannetjes om het paringsrecht met het vrouwtje. Wie het hoogst komt met zijn kop is uiteindelijk winnaar en heeft geluk in de liefde. In 2011 hadden Jan en Annie Rocks, twee Staatsbosbeheer-vrijwilligers en reptielendeskundigen, het voorrecht live aanwezig te zijn bij een dergelijke strijd. Een gevecht dat is vastgelegd op film.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ftrvHcVQblk&w=420&h=315]

Direct aan het begin van het filmpje is bovenin het vrouwtje te zien waarom de minutenlange strijd ontstaat tussen de twee macho mannetjes.

Samen op zoek naar de adders
Dat kan in het Bargerveen in het weekend van 18 en 19 april. Op 18 april gaan Erik Bloeming en Jan Rocks op zoek naar (vechtende) adders. Wie mee wil moet om 8.00 uur aanwezig op de parkeerplaats aan de Verlengde Scheperweg-Hogeweg, Zwartemeer (Bargerveen-Noord). Bij slecht, bewolkt weer op zaterdag 18 april wordt de excursie uitgesteld naar zondag 19 april, dan ook weer vanaf 8.00 uur.

Opgave vooraf is noodzakelijk per email: e.bloeming@staatsbosbeheer.nl (of bel boswachter Erik Bloeming op 06-53199389)
Kosten: volwassenen € 5,00, kinderen tot 12 jaar € 2,50
Let op: waterdichte schoenen of laarzen zijn noodzakelijk.

boswachters Erik Bloeming en Jans de Vries

reageren

geef een reactie

 • joyce
  4 januari 2017 om 11:35

  Is heel apart om te zien ………toch best wel een beetje eng als het voor je neus gebeurd hihi

 • Jaap van Roon
  8 april 2015 om 01:14

  Bijzonder om dit gevecht zo eens te kunnen bekijken.

 • Adder mating season dance video | Dear Kitty. Some blog
  7 april 2015 om 19:33

  […] Bargerveen reptiles: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog