www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

50 jaar gespartel!

7 augustus 2015 Albert Broekman in Drenthe
Zwemvijver het Nije Hemelriek in augustus 2015
Zwemvijver ’t Nije Hemelriek in augustus 2015

Je leest zo’n titel en denkt: “Waar gaat dat over?”. Dat is nu net de bedoeling. 50 jaar geleden kregen steeds meer mensen vrije tijd om te recreëren. Staatsbosbeheer heeft in die periode, rond 1965-1970, veel recreatieve voorzieningen aangelegd in Drenthe. Wandelroutes, ruiterpaden, dagkampeerterreinen, Natuurkampeerterreinen, zandspeelplaatsen, maar dus ook een aantal spartel- en zwemvijvers. Ze werden gegraven op plekken waar zandverstuivingen lagen, en nog steeds liggen. Met andere woorden, een bult werd een gat. Het zand werd gebruikt om de zandwegen in het bos te verbeteren.

aanleg Ieberenplas 1965
Aanleg van de Ieberenplas in 1965

De spartelvijvers De Kibbelkoele bij Noord-Sleen, ’t Loomeer en de Ieberenplas bij Schoonloo, zwemvijver Ter Horsterzand bij Beilen en ’t Nije Hemelriek bij Gasselte zijn in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer. En wat hebben al veel mensen plezier gehad van die plassen de afgelopen decennia.

De Ieberenplas in augustus 2015.
De Ieberenplas in augustus 2015.
't Nije Hemelriek op tropische dag in 2014
’t Nije Hemelriek op een tropische dag in 2014

De kwaliteit van het water wordt in het zomerseizoen elke twee weken gecontroleerd door het Waterschap. Tot op heden is het nog nooit nodig geweest één van de plassen af te sluiten omdat de kwaliteit niet goed was. Laten we hopen dat dit de komende 50 jaar ook niet hoeft en dat vele generaties verkoeling kunnen zoeken in deze zoetwaterparadijsjes van Staatsbosbeheer.

Boswachter Evert Thomas

PS: op de site van provincie wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit in Drenthe: http://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/cultuur-sport-vrije/zwemwater/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog