www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Eekhoorntjesbrood met heksenboter

16 september 2015 Albert Broekman in Drenthe

De afgelopen dagen kwam ik echt ogen tekort. In veel bermen of bosjes komen paddenstoelen in alle kleuren en vormen de grond uit. Het heeft voor mij iets feestelijks. Van de meest opvallende exemplaren maak ik een foto en deel die op Twitter of Facebook. Zo maak ik volgers en FB-vrienden deelgenoot van mijn belevenissen.

bruine anijszwam
bruine anijszwam

 

Vorige week vond ik de bruine anijszwam. Van afstand een onopvallend bruin geval op een boomstobbe. Hoe dichterbij ik kwam, hoe spectaculairder de vormen werden. Natuurkunst noem ik dat.

 

 

Koraalzwammen, vliegenzwammen, heksenboter of eekhoorntjesbrood, ze verschillen allemaal sterk van kleur en vorm.

heksenboter
heksenboter
vliegenzwam
vliegenzwam

Denk niet dat paddenstoelen alleen in het bos voorkomen. In iedere tuin, park of wegberm kan je schitterende zwammen tegenkomen. Vroeger dachten mensen dat eekhoorntjes van paddenstoelen snoepten, vandaar de naam eekhoorntjesbrood. In werkelijkheid zijn het meestal slakken of muizen.

knagende naaktslak
knagende naaktslak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als ik op excursie ga met een groep kinderen zijn paddenstoelen altijd prominent in het verhaal aanwezig. Bijna ieder kind is gefascineerd door paddenstoelen en vooral of ze giftig zijn of eetbaar. Eten uit de natuur is ook voor een groeiende groep natuurliefhebbers trendy. Paddenstoelen plukken voor eigen gebruik is bij Staatsbosbeheer toegestaan mits je weet wat je doet, op wegen en paden blijft en de hoeveelheid in een champignonbakje past. Plukken voor commercieel gebruik is niet toegestaan; daar handhaven we ook op.

eekhoorntjesbrood
eekhoorntjesbrood

Voor liefhebbers organiseert Staatsbosbeheer op 27 september a.s. een leuke paddenstoelenexcursie in het prachtige Hart van Drenthe. Kijk op http://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/hart-van-drenthe/paddenstoelen-zoeken-in-het-hart-van-drenthe en meld je aan!

boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

  • Fungi and grey heron | Dear Kitty. Some blog
    16 september 2015 om 19:28

    […] Fungi in Dutch Drenthe province: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog