www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

‘Onderduiken’ in Infocentrum Homanshof Anloo

29 april 2016 Albert Broekman in Drenthe

ANLOO – Vorig jaar is een grote groep vrijwilligers van de Vereniging Historisch Anloo bezig geweest met de opgraving van een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Deze lag in de dichte dennen-begroeiing in het Evertsbos. Bij ontdekking van het hol door de Nazi’s konden 5 van de 8 onderduikers ontsnappen. Het hol werd opgeblazen en de 3 opgepakte mensen later geëxecuteerd. Vlak voor de bevrijding zijn nog 10 verzetsmensen bij de resten van het hol gedood. Elk jaar wordt hierbij stilgestaan op Dodenherdenking en worden er kransen gelegd bij dit oorlogsmonument.

Het dennenbos is grotendeels verdwenen en het gebied wordt nu begraasd door schapen en heidekoeien. Historisch Anloo heeft veel spullen bij de opgraving

Een deel van de vondsten.
Een deel van de vondsten.

gevonden en veiliggesteld. Een deel ervan is nu te zien in het Infocentrum Homanshof van Staatsbosbeheer in Anloo (Lunsenhof 20). Het onderduikershol is nauwkeurig opgemeten en in kaart gebracht. Daarvan is een zeer waarheidsgetrouwe maquette gemaakt die ook te zien is in de Homanshof (naast de grote expo over Nationaal park Drentsche Aa). En als je niet gelooft dat het onderduikershol er zó heeft uitgezien moet je maar eens dit unieke Youtube-filmpje kijken.

Maquette van het onderduikershol.
Maquette van het onderduikershol.

De film werd gemaakt in de Tweede Wereldoorlog voordat het hol werd ontdekt en opgeblazen. Deze prachtige film is een paar jaar geleden opgedoken en zeer de moeite van het bekijken waard! Aanstaande zondag 1 mei is Homanshof zéker een bezoek waard i.v.m. de Voorjaarsmarkt van 11.00 tot 17.00 uur.

Boswachter Kees van Son

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog