www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

De Nationale Parken vieren feest!

20 mei 2016 Albert Broekman in Drenthe
HC 2016 05 Actief bezig met natuurquiz
Natuurquizzen!

SPIER – Op zondag 22 mei vieren wij internationaal dat we Nationale Parken hebben. De naam klinkt een beetje abstract, immers bij natuur denk je niet aan een ‘park’. De naam is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar in 1870 het Yellowstone National Park gesticht werd. Sindsdien is dit park een voorbeeld voor honderden andere Nationale Parken in de wereld.

De term ‘park’ is nog afkomstig uit de landschapsarchitectuur, waarbij destijds de Engelse landschapsstijl model stond voor de inrichting van natuurparken. Echter overal ter wereld wordt anders invulling gegeven aan het begrip Nationaal Park. Als algemene regel geldt dat het om grote aaneengesloten natuurgebieden gaat, met een bijzondere flora en fauna, en een hoge landschappelijke waarde, die vanuit natuurwetenschappelijk- én educatief oogpunt bescherming verdienen. Dat geldt dus ook voor ons MOOIE Dwingelderveld!

De nieuwe waterspeelplaats bij Natuurpoort Spier.
De nieuwe waterspeelplaats bij Natuurpoort Spier.

Wat deze dag extra feestelijk maakt is dat het Dwingelderveld 25 jaar bestaat als Nationaal Park, een dubbel feestje dus. En dáárom vieren wij dat feestje zondag 22 mei bij de Natuurpoort Spier (vlakbij de afslag A28), samen met Van der Valk en de Nationaal Park organisatie.
U bent de hele dag welkom. Van 10 tot 17 uur staat er een grote tent bij de Boslounge, waar u informatie kunt krijgen en vragen. Hier gaat ook de wildpluksafari van start om aansluitend natuur-pizzaatjes te bakken, en waar kinderen kunnen spelen met water en zand of de natuurquiz kunnen doen. Op stap gaan met de Junior Rangers voor een spannende speurtocht in de omgeving, is leuk voor de wat oudere kinderen. Voor de échte vroege vogels is er een “vroege vogelwandeling” waarbij u onder leiding van de boswachter in alle vroegte gaat luisteren naar de zangvogels.

Het programma

 • 6.00 tot 8.30 uur: vroege vogelwandeling (start: kantoor Staatsbosbeheer,
  Achter ‘t Zaand 2a, 7991 NG Lhee)
 • 10.00 tot 17.00 uur: informatie en activiteiten in de grote tent bij de Boslounge
  – tips voor mooie wandel- en fietstochten
  – wat leeft er in het Dwingelderveld
  – veel informatie over het Noordenveldproject, N2000 en Life Dwingelderveld
 • 10.00 tot 12.00 uur:
  – Wildpluksafari, aansluitend natuurpizza’s bakken
  – Op stap met de Junior Rangers
  – Spelen op de nieuwe natuurspeelplaats
  – Op de foto met de boswachter van Staatsbosbeheer
  – Natuurquiz voor kinderen
 • 17.00 uur: einde Internationale Dag van de Nationale Parken 2016

Tot zondag bij Spier!
Boswachters Jantsje, Albert, Martijn & Hans

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog