www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Kom de ijzertijd beleven op het Noordsche Veld!

8 juli 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

NORG – Wil je in je schoolvakantie alles weten komen over hoe de mensen leefden tijdens de ijzertijd? Kom dan op woensdag 20 juli naar onze ‘IJzertijd-dag’ voor kids bij Theehuis de Bosrand in Norg. Kom bijvoorbeeld je eigen ijzertijdboerderij bouwen, met dezelfde natuurlijke producten zoals ze dat 2,5 duizend jaar geleden ook deden. Uiteraard bouw je de boerderij na op schaal, anders zou je niet genoeg hebben aan één dag 🙂 Of kom een houtskooltekening maken en je eigen broodje bakken boven een kampvuur. Naast deze activiteiten kun je 20 juli veel te weten komen over het spannende natuurgebied het Noordsche Veld en de gebieden eromheen.

De IJzertijd en het Noordsche Veld
De ijzertijd deed zijn intrede zo rond 800 voor Christus tot vlak voor onze huidige jaartelling. In deze periode stapten de mensen over op gebruik van ijzer bij het maken van bijvoorbeeld gereedschap en wapens. Hieraan heeft deze periode ook zijn naam te danken. In deze tijd zijn ook de zogenaamde Celtic Fields aangelegd, een akkerbouwsysteem dat tot in de Romeinse tijd is gebruikt. Celtic Fields zijn kleine ‘vierkante’ akkertjes, omgeven door lage aarden walletjes. Als de bodem van deze akkers na verloop van tijd uitgeput raakte, werden er nieuwe aangelegd. Hierdoor ontstond er in verloop van tijd een ‘schaakbordpatroon’ in het landschap. Dit schaakbordpatroon van akkertjes is nog goed te zien op het Noordsche Veld. Daarnaast liggen er ook nog veel grafheuvels in het Noordsche Veld. Grafheuvels zijn ontstaan in de ijzertijd en de eeuwen daarvoor. Men begroef de doden in een ondiepe kuil waarna er vervolgens zand of plaggen overheen werden gelegd.

De Rijksdienst voor Cultuurhistorisch Erfgoed wil om al deze bijzonderheden een deel van het Noordsche Veld aanwijzen tot beschermd archeologisch rijksmonument. Dit zou het tweede rijksmonument in Drenthe worden naast het Strubben-Kniphorstbosch bij Anloo.

Hoogtekaart met daarop Celtic Fields en grafheuvels binnen het Noordsche Veld (bron: www.ahn.nl)
Hoogtekaart met daarop Celtic Fields en grafheuvels binnen het Noordsche Veld (bron: www.ahn.nl)

Waar?
De boswachters staan tijdens de ‘IJzertijd-dag’ op een grasveld nabij theehuis ‘De Bosrand’, aan de Donderseweg 7 te Norg. Tussen 10:30 en 15:30 uur ben je van harte welkom in onze tent. De activiteit is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen zijn uiteraard ook van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en opgave is niet nodig. Mocht je meer informatie willen hebben, dan kun je een mail sturen of bellen naar: a.broekman@staatsbosbeheer.nl, tel: 06-51312540.

Wie weet tot 20 juli!

Boswachter Albert Broekman

De schuilheuvel op het Noordsche Veld (foto Luuk Prins)
De schuilheuvel op het Noordsche Veld (foto Luuk Prins)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog