www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Buitenkinderen ontdekken meer

21 april 2017 Boswachter Kees van Son in Drenthe

Buitenkinderen

Onlangs was het in het nieuws: kinderen worden te beschermd opgevoed. Ze leren geen risico’s meer te nemen en mogen niet meer vies worden. Dan is het prachtig dat een leerkracht van een basisschool wél naar buiten gaat om kinderen te laten spelen en ze de natuur laat beleven, inclusief boompje klimmen.

Lekker in de bomen klimmen!

Met de boswachter het bos in

Sinds het begin van dit schoolseizoen heb ik contact met een juf van de Peter Petersenschool uit Haren (Gr.), ja dat ligt óók in de Drentsche Aa. Zij benaderde mij om excursies of buitenlessen te gaan geven aan kinderen van de onderbouw: de kleuterklassen. Dat was nieuw voor mij, excursies aan kleuters. Het was geen eenmalige bevlieging van haar, want ze wilde vier keer per jaar een hele ochtend met de groep buitenspelen in natuurgebied Appèlbergen bij Glimmen. Dat gebied is niet te groot en heel overzichtelijk en er is een mooie zandverstuiving als centrale speelplek. Natuurlijk ondersteun ik zo’n initiatief van harte, ik vind dat elk kind in zijn basisschool periode minstens één keer met een boswachter het bos moet zijn in geweest!

Hier stonden we in de winter lekker dik ingepakt op de zandverstuiving, klaar om buiten te spelen

Buiten mag je lekker smerig worden

De eerst keer (afgelopen herfst) was al een groot succes: 90 kinderen werden er door ouders gebracht, het schooljaar was nog maar nét begonnen en bij het afscheid met de ouders vond een deel van de kids het maar bar eng! De tweede keer vroor het dat het kraakte. Juf had de ouders goed geïnstrueerd en de kinderen waren allemaal dik ingepakt. Ik weet nog dat we over het ijs liepen van het grote ven in Appèlbergen; dat vond ík een beetje eng want het kraakte best wel. Je zag dat de kinderen al wat meer aan elkaar gewend waren en ze wisten al zo’n beetje wat er komen ging.
De laatste keer, vorige week, was het helemaal ‘ouwejongenskrentebrood’: “héé boswachter Kees”! De meeste kinderen gingen al direct op onderzoek uit en een paar kwamen meteen terug met de mededeling dat ze een groot ondergronds hol gevonden hadden! Het is dan mooi om te zien dat ze het helemaal niet erg vinden om vies te worden, zij niet in ieder geval… Want dat moet toch kunnen, lekker smerig worden tijdens het buitenspelen, een scheur in je jas oplopen als je aan een tak blijft hangen bij het boompje klimmen en er misschien wel een keer uitvallen, niet te hoog natuurlijk! Daar leren ze van; onder andere risico’s inschatten.

Lekker vies worden!

Kortom; ik vind dat elke basisschool zo’n juf of meester verdient die los van lesprogramma’s, vervoersproblematiek, leerdoelen en targets de kinderen gewoon lekker buiten laat rausen!

Boswachter Kees van Son

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog