www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

“Not from Russia, from SIBERIA!”

24 augustus 2017 Boswachter Kees van Son in Drenthe
Vrijwilligers SIW en Arboretum Assen

Vrijwilligersgroepen werken samen in Arboretum Assen

Elk jaar kijk ik uit naar de 2e helft van augustus, dan komt namelijk een nieuwe groep jongeren uit de hele wereld bij Staatsbosbeheer kamperen in de Drentsche Aa in Oudemolen. Dit jaar al weer voor de 10e keer.

Vrijwilligers SIW en Arboretum Assen
Vrijwilligersgroepen werken samen in Arboretum Assen

De jongeren komen ons helpen bij het beheer van de terreinen in de Drentsche Aa. Onder leiding van mijn collega Lizette Wolf gaan ze het veld in om werkzaamheden te verrichten waar wij met onze machines niet kunnen komen of om hele speciale klussen uit te voeren die alleen handmatig gedaan kunnen worden.

Internationaal

Dit jaar zijn er 19 jongeren (uit België, Rusland, Duitsland, Mexico, Frankrijk, Taiwan, Turkije en Tsjechië) actief én 3 Nederlandse begeleiders. De vrijwilligers worden door de St. Vrijwilligersprojecten uit Utrecht naar Nederland gehaald via zusterorganisaties in het buitenland. De jongeren zelf komen hier om verschillende redenen en dát is wat ik er zo leuk aan vind.

Het is prachtig om te zien hoe de jongeren 2 weken lang samen werken, eten, spelletjes doen en discussiëren! Ze gaan altijd goed met elkaar om, ongeacht uit welk land ze komen, welk geloof of welke culturele achtergrond ze hebben. De meeste jongeren komen hier omdat ze andere culturen willen leren kennen, vaak zijn ze hoog opgeleid en spreken ze goed Engels want dat is de voertaal op dit vrijwilligerskamp. Het is de wereld in een notendop en problemen worden in een handomdraai opgelost! Vorig jaar nog was er een leuke en erg intelligente jongeman uit Frankrijk die perfect Engels sprak en hij vertelde me, heel serieus, dat zijn ambitie was om later president van zijn land te worden (het had de huidige president Macron kunnen zijn)! Of deze week nog vertelden 2 Russische jongens (“not from Russia, from SIBERIA!”) dat ze het klimaatprobleem willen oplossen door alternatieve energiebronnen uit te gaan vinden. Kortom; jonge mensen die open staan voor anderen en de wereld! Hier vertellen een paar jongeren hun verhaal.

Nieuwe sponsor gezocht 

In de organisatie en begeleiding gaat altijd veel tijd zitten. De jongeren hebben een goedkope vakantie en het project is lowbudget. Gelukkig kent de streek het vrijwilligerskamp al aardig want soms doen de jongelui spelletjes om de lokale bevolking te leren kennen. In ruil voor een gerecht en een mooi verhaal uit hun eigen land wil het wel eens gebeuren dat ze aanbellen en vragen de volgende dag terug te mogen komen als gast aan tafel voor een (Hollandse) maaltijd. Daar wordt in Oudemolen niet gek meer van opgekeken! Dat het breed gedragen wordt in de streek blijkt ook uit de vele trouwe sponsoren. Bakkerij Pots uit Rolde levert het dagelijkse brood, de fietsenverhuurder reduceert zijn huurprijs, lokale overheden doen een duit in het zakje en als er deelnemers zijn die slechte tenten bij zich hebben (ze kennen het Nederlandse weer immers niet) biedt de Vrijbuiter uit Roden uitkomst! Eén vaste sponsor haakt dit jaar helaas af: de afd. Private Banking van RABO Bank Assen-Noord Drenthe. 6 jaar lang konden we rekenen op een substantiële bijdrage, waarvoor mijn hartelijke dank! We zijn dus op zoek naar nieuwe sponsoren!

Vrijwilligers aan het werk bij de pingo.

 

Boswachter Kees van Son.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog