www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Uitkijktoren Poolshoogte krijgt opknapbeurt

16 november 2017 Boswachter Martijn Harms in Drenthe

Vanaf maandag 20 november is de uitkijktoren Poolshoogte in de boswachterij Odoorn tijdelijk afgesloten voor het publiek. De uitkijktoren staat er vanaf 1999 en is ruim 30 meter hoog. Veel mensen hebben al genoten van het prachtige uitzicht, maar dat moet natuurlijk wel veilig blijven. Daarom is er nu groot onderhoud nodig.

In het kader van werkverschaffing werden werklozen in het jaar 1930 tewerk gesteld om de heuvel aan te leggen in de boswachterij Odoorn. De toenmalige boswachter Meelker heeft de heuvel laten aanleggen om het bos goed in de gaten te houden voor bosbranden.

Uitkijktoren Poolshoogte
Uitkijktoren Poolshoogte

De aanleg van de heuvel ging niet bepaald zonder slag of stoot. Door het zware graaf- en sjouwwerk kregen de arbeiders bloedblaren op hun handen. Een verslaggever van de Telegraaf was destijds erg onder de indruk van deze zware arbeid en de reporter gaf de heuvel daarom de naam ‘Bloedberg‘. Tot in de jaren ’50 was de heuvel voldoende om over de bomen heen te kijken. Maar bomen groeien en toen de brandwacht letterlijk door de bomen het bos niet meer zag, werd er een toren boven op de heuvel geplaatst. De brandtoren heeft tot de jaren ’90 dienst gedaan, daarna werden de bossen vanuit een vliegtuigje in de gaten gehouden.

Brandtoren wordt uitkijktoren

De brandtoren werd in 1999 gesloopt, maar zo’n mooi uitzicht wil je niet zomaar opgeven. Daarom is meteen de huidige toren geplaatst. Vanaf dat moment kon iedereen genieten van het prachtige uitzicht over de uitgestrekte bossen van de Hondsrug.

Veiligheid voor alles

De uitkijktoren Poolshoogte in de boswachterij Odoorn wordt elk jaar door Staatsbosbeheer gecontroleerd. Om er zeker van te zijn dat in de toekomst bezoekers nog veilig van het uitzicht kunnen genieten worden de bordesdelen nu vervangen. Om dit goed te kunnen uitvoeren, wordt de toren in de stijgers gezet. U kunt er dan dus even niet op. Vanaf eind december kan iedereen weer de toren op en – veilig – genieten van het mooie uitzicht. Mits u geen hoogtevrees heeft natuurlijk…

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog