www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Boekenblog: juwelen van de nacht

13 maart 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Met Nachtvlinders bepaal je zo om welke soort het gaat.

Met Nachtvlinders bepaal je zo om welke soort het gaat.

Het thema van de 83ste Boekenweek is Natuur. Van 10 tot en met 18 maart bloggen de Drentse boswachters over hun favoriete boek. Met vandaag: boswachter Albert Henckel verdiept zich graag in de wereld van nachtvlinders, de juwelen van de nacht.

“Het lijkt de titel van een roman, maar ik heb het over een groep dieren die vaak verborgen blijft in de duisternis. Als je ze eenmaal hebt ontdekt, gaat er een wereld voor je open. Zo’n 2.300 soorten microvlinders en macrovlinders vliegen door de duisternis. Veilig voor een groot aantal vijanden doen ze hun ding.

licht in de duisternis

Toch kun je ze in het donker zien. Wie heeft ze niet zien fladderen rond straatlantarens of om een lamp aan huis? Hoewel het juwelen van de nacht zijn, trekt licht ze aan als een magneet. Als in een roes vliegen ze eromheen. Op een gegeven moment landen ze in de buurt van de lichtbron en laten zich dan mooi bekijken.

nachtvlinderen

Nachtvlinders zijn er in velerlei soorten en maten. Van onopvallend gekleurde tot prachtig getekende dieren in allerlei kleuren. Ook de rupsen zijn het bestuderen waard en ook het gedrag en de levenswijze van de dieren variëren enorm.

Dierentuin

De wereld van de nachtvlinders is voor de meeste mensen onbekend. Als je dan enthousiast wordt gemaakt om in het donker naar een laken, met een lamp ervoor, te gaan ‘staren’, sta je versteld van de soortenrijkdom. Er zijn juwelen als beervlinders, spanners, tandvlinders en uilen. Soorten met namen als kameeltje, eekhoorn, dromedaris, braamvlinder, gele tijger, doodshoofdvlinder, dennenpijlstaart, berkenbrandvlerkvlinder, roetvlek, katwilguiltje, kromzitter, splinterstreep en koperuil: het lijkt wel een dierentuin!

Nachtvlinders zijn er in alle vormen en kleuren
Nachtvlinders zijn er in alle vormen en kleuren

Nachtvlindergids

Maar hoe hou je de verschillende soorten nu uit elkaar? Een aantal jaren geleden verscheen het boek Nachtvlinders. Een veldgids met alle in Nederland en België voorkomende soorten. Daarmee wordt het kijken naar nachtvlinders nog een grotere uitdaging. Je gaat soorten herkennen en op naam brengen. Je maakt er foto’s van om de soorten in alle rust te kunnen determineren. Het ouderwetse opprikken van soorten is niet meer nodig. Als de lampen uitgaan kunnen deze juwelen zich weer hullen in de duisternis.”

Nachtvlinders; veldgids met alle in Nederland en België voorkomende soorten, Martin Townsend, Vlaamse Vereniging voor Entomologie, Vlinderstichting, Paul Waring, Werkgroep Vlinderfaunistiek. ISBN 9052106258

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog