www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Boekenblog: bomen over bomen

14 maart 2018 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
De Elseviers bomengids en het Boek Bosplantsoen van IPC groene ruimte

De Elseviers bomengids en het Boek Bosplantsoen van IPC groene ruimte

Tijdens de Boekenweek bloggen de Drentse boswachters over hun favoriete boek. En het is vandaag Nationale Boomfeestdag. Daarom schrijft boswachter Martijn Harms over boeken die over bomen gaan. Dankzij Elseviers Bomengids en het leerboek Bosplantsoen wist hij dat hij boswachter wilde worden.

“Zelf ben ik helemaal geen boekenlezer. Maar mijn eerste boek over de natuur won ik toen ik 11 jaar oud was. Tijdens een open dag van de bosbouwschool in Apeldoorn kon je mee doen met een bomenquiz. Er lagen 10 verschillende takken van bomen en op een formulier moest ik de namen van de betreffende takken invullen. Ik weet nog goed dat een paar weken later ineens de deurbel ging. Daar stond een leraar van de bosbouwschool met een boek onder zijn arm en hij was op zoek naar Martijn. Het bleek dat ik de bomenquiz als beste had ingevuld. Mijn prijs was het boek Elseviers bomengids.

Ik weet niet of het komt omdat ik het boek had gewonnen, maar het sprak me enorm aan. Het is een boek met schitterende illustraties van de bomen en struiken. Trots als ik was heb ik het boek toen veel doorgebladerd. Het boek kwam later goed van pas tijdens mijn eerste jaren van mijn opleiding aan de lagere bosbouwschool. Er staan afbeeldingen van bladeren en naalden in, maar ook de silhouetten van bomen zijn duidelijk afgebeeld. Deze heb ik vaak overgetrokken en die tekeningen werden vervolgens letterlijk in mijn werkstuk geplakt.

Bosplantsoen: bijbel voor bosbouwers

Naast de Bomengids is er nog een ander boek waar ik in mijn opleiding en werk veel aan heb gehad. De vakman herkent op één oogopslag bomen of struiken en weet deze feilloos bij naam te noemen. Zonder er bij na te denken herken je de soort aan een paar kenmerken. Om deze kennis op te doen heeft het opleidingscentrum IPC Groene Ruimte het boek Bosplantsoen geschreven. Dit is de bijbel voor de bosbouwers: het boek is onmisbaar voor alle vakmensen die met bosplantsoen te maken hebben.

De Elseviers bomengids en het Boek Bosplantsoen van IPC groene ruimte met mijn aantekeningen van de lagere bosbouwschool
De Elseviers bomengids en het Boek Bosplantsoen van IPC groene ruimte met mijn aantekeningen van de lagere bosbouwschool

Ik kreeg Bosplantsoen in de derde klas van de lagere bosbouwschool. Het is een leerboek met een goede determinatietabel voor de meest voorkomende boomsoorten in Nederland. In dit boek worden duidelijk alle bladvormen en kenmerken beschreven die je nodig hebt om de bomen zomer en winter te herkennen. Vanaf toen ging het niet alleen maar over het benoemen van de juiste bomen, ook alle Latijnse namen moesten we kennen en schrijven. Dat viel in het begin nog niet mee, maar met de juiste ezelsbruggetjes werd het juist leuk.

Ook al ben ik zelf dus geen echte boekenworm, met deze twee boeken over bomen begon het te kriebelen. En vanaf toen wist ik: ik wil boswachter worden.”

Elseviers bomengids voor Noord- en West-Europa, Alan Mitchell, ISBN 9010013375

Bosplantsoen. Bomen en struiken in bos en landschap, B. Exterkate, G. de Beer, ISBN 9789074481458

 

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    17 maart 2018 om 00:08

    Boeiend om dit te lezen. Zo nu en dan kamperen wij op het Natuurkampeertrrein Borger. Boswachter en Gastheer doet Martijn met verve.

    In het verhaal is dan ook duidelijk terug te vinden dat deze kundige persoonlijkheid ‘geboren was’ tbv het welzijn der Natuur.

    Grappig is dat het boekje Elseviers Bomengids ook bij ons in de boekenkast te vinden is.

  • Gerda Harms
    16 maart 2018 om 17:57

    Heel leuk om te lezen Martijn. De bosbouwschool voelde gelijk goed voor jou. Het was een leuke verrassing dat je het boek had gewonnen. Voor ons leuk om te zien dat de appel niet ver van de boom is gevallen. Als kind vond je het altijd al leuk om wildsporen te zoeken en kregen we van de meester op school te horen dat je veel vogeltjes zag vliegen en je kende bij naam. Ook was je van de plaatjes kijken en planten en insecten opzoeken in de boeken. We wensen je nog veel plezier in je werk als boswachter, je zit helemaal op de juiste plek.

  • Arend
    16 maart 2018 om 08:57

    Mooi en lezenswaardig blog van Martijn.
    Erg mooi beschreven ook hoe jij als jochie van 11 al zo veel van bomen wist, dat je een prijs won!
    Heel herkenbaar ook hoe jij je belangstelling voor bomen en struiken hebt kunnen vergroten door oa deze boekjes.
    Nog veel plezier en genoegen als boswachter.

    Deze pensionado boswachter groet je.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog