www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Nieuwe vogelkijkhut aan de Stobbenplas

26 april 2018 Boswachter Geerling Kruidhof in Drenthe
Het uitzicht vanuit de nieuwe vogelkijkhut aan de Stobbenplas

Het uitzicht vanuit de nieuwe vogelkijkhut aan de Stobbenplas

De vrijwilligers van Staatsbosbeheer en het Dorpsbelang Witteveen waren er de afgelopen jaren maar druk mee. Ze herstelden een verwaarloosd ven als paddenpoel, legden een prachtig ommetje door het bos aan en als kers op de taart zetten ze vorige week een prachtige vogelkijkhut neer.

Witteveen is een bijzonder dorp. Klein als het is, zijn er tal van initiatieven om de leefbaarheid hoog te houden en nieuwkomers naar het dorp te blijven trekken. Niet voor niets won het dorp daarom in september de Dorpsvernieuwingsprijs 2017. Bij de prijs hoort een bedrag van 2500 euro. Dat bedrag wordt pas uitgekeerd als de bewoners van het dorp een concreet plan hebben voor de bestemming. Tijdens een bijeenkomst van Dorpsbelang Witteveen kozen de dorpsbewoners uit verschillende ideeën voor een vogelkijkhut bij de Stobbenplas.

De Stobbenplas

Die locatie werd niet toevallig gekozen. Het dorp Witteveen ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw, toen de woeste gronden van het Witte Veen werden ontgonnen. Ten oosten van de nederzetting legde Staatsbosbeheer productiebossen aan, met daarin twee plassen voor de zandwinning. Tijdens de ontginning van het veen kwamen de arbeiders veel boomstronken tegen, zogenoemde stobben. Die werden in een van die zandgaten gestopt. Vandaar de naam Stobbenplas.

Een bord wijst naar de vogelkijkhut aan de Stobbenplas
Naar de vogelkijkhut aan de Stobbenplas

Vogelkijkhut

De Stobbenplas is in de loop van de jaren een belangrijke vogelplas voor de plaatselijke bewoners geworden. Toen kwam een actieve groep vrijwilligers met nieuwe ideeën. Ze legden een ommetje aan in het bos. Diezelfde groep ging aan de slag met de plannen voor de vogelkijkhut. Ze klopten bij Staatsbosbeheer aan voor toestemming, een geschikte plek en een financiële bijdrage. Toestemming werd snel gegeven, een goede plek werd gezamenlijk gevonden en Staatsbosbeheer nam de materiaalkosten voor haar rekening. Het resultaat kunt u bewonderen aan de rand van de Stobbenplas!

Klim naar boven

De nieuwe vogelkijkhut ligt aan de wandelroute met gele paaltjes die start in Witteveen. In mei wordt de hut feestelijk in gebruik genomen. Maar mocht u in de buurt zijn, dan kunt u natuurlijk alvast eventjes naar boven klimmen. Laat dan ook even in de reacties weten wat u ervan vond!

reageren

geef een reactie

 • Hardwork
  31 juli 2018 om 13:04

  Hey, Here you can have one of the best solution to Product Upload Services outsourcing as these service have an great scope in market in order to have employment. Also in this line you can be self employed. If you visit here surely you will have advantageous information.

 • Piet Westbroek
  27 april 2018 om 11:20

  Mooie initiatieven. Actie’s van inwoners naar Staatsbosbeheer worden gehonoreerd. Dat mogen we met elkaar koesteren.

  Komen hier zeker een keer kijken !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog