www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vrijwilligers gaan invasieve exoten te lijf

22 juni 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Bloeiende Reuzenberenklauw, één van de Invasieve Exoten in de Onlanden

Bloeiende Reuzenberenklauw, één van de Invasieve Exoten in de Onlanden

Het is de Week van de Invasieve Exoten. En dat betekent dat we extra stil staan bij soorten die hier eenvoudig gekomen zijn, maar niet zo snel weer weg gaan. Onze vrijwilligers in de Kop van Drenthe hebben hun handen vol aan de bestrijding. En hun tomeloze inzet heeft effect!

Invasieve exoten

Invasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren en micro-organismen die al dan niet opzettelijk door mensen in een nieuw gebied terechtkomen. Deze soorten vestigen zich daar en kunnen schade veroorzaken. In Nederland komen vele honderden invasieve exoten voor. Denk bijvoorbeeld aan de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet en de tijgermug. De Week van de Invasieve Soorten is bedoeld om mensen bewust te maken van de risico’s van deze soorten en om kennis te delen over de bestrijding.

Planten in de Kop van Drenthe

Ook in de Kop van Drenthe hebben we in toenemde mate te maken met invasieve exoten. Hier gaat het vooral om planten, op het land en in het water. Denk bijvoorbeeld aan de Grote waternavel en de Reuzenberenklauw. We bestrijden deze invasieve exoten, omdat ze vaak geen natuurlijke vijanden hebben. Daardoor kunnen ze zich onverstoord uitbreiden en vermeerderen. Dan komen inheemse planten en dieren in de verdrukking en dat kan niet de bedoeling zijn.

Reuzenbereklauw in moerasgebied De Onlanden nabij de stad Groningen
Reuzenberenklauw (de witte schermbloemen op de achtergrond) in moerasgebied de Onlanden nabij de stad Groningen. (foto: Staatsbosbeheer)

Vrijwilligers bestrijden Invasieve Exoten

Sinds dit voorjaar werken we met een enthousiaste groep vrijwilligers die zich richt op het bestrijden van soorten als de Grote waternavel en de Reuzenberenklauw in de Onlanden. Staatsbosbeheer zorgt voor het gereedschap en een boot om alle plekken te bereiken.

Vrijwilliger aan het werk bij het verwijderen van Reuzenbereklauw in de Onlanden
Vrijwilligers aan de slag met de Reuzenberenklauw. Deze soort breidt zich ieder jaar nog steeds uit. (foto: Staatsbosbeheer)

Inzet wordt beloond

Het blijkt dat hun sterke inzet resultaat heeft. Eén van de gebieden waar het water vorig jaar nog overwoekerd was door Grote waternavel is nu redelijk onder controle, mede dankzij onze vrijwilligers. In de bestrijding van Grote waternavel werken we samen met de gemeente Noordenveld en met het Waterschap Noorderzijlvest.

Meer informatie vind je op de website van de Week van de Invasieve Exoten.

reageren

geef een reactie

  • J.P. Gehem
    23 juni 2018 om 10:31

    Een prima initiatief dat navolging verdient. En in meer SBB-beheersgebieden.
    Al vermoed ik dat een week wat te kort is om die krengen als Japanse Duizendknoop onder controle te krijgen

    • Natuur in de ruimste zin van het woord.
      12 juli 2018 om 23:15

      De natuur in de ruimste zin van het woord. Veelal mooi, soms grillig en evenzo ook lastig wanneer sprake is van een plaag zoals omschreven.

      Als gelovig mens ben ik de mening toegedaan dat hiertoe een reden moet zijn.

      Bestrijding is een invulling van de mens en ook daartoe zal men haar redenen hebben. Begrijpelijk want er is immers – optisch – sprake van een plaag.

      Laten wij er derhalve met elkaar van uitgaan denken ‘goed-te-doen’ en als zodanig eea als een goed initiatief te zien.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog