www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Volg het boswachterspad over het Ballooërveld

13 juli 2018 Boswachter Kees van Son in Drenthe

Boswachterspaden zijn circulaire wandelroutes van tenminste 5 km, samengesteld door de boswachter. De routes gaan langs de mooiste plekjes in de Nederlandse natuur. Op het Ballooërveld, in het hart van het Nationaal Park Drentsche Aa, ligt mijn favoriete boswachterspad. Deze heb ik speciaal gemaakt om te laten zien hoe Drenthe er in een ver verleden uit heeft gezien. Kijk goed om je heen en ontdek die sporen uit het verleden tijdens deze 9 km lange wandeling!

Soldatensporen

Het boswachterspad start op 2 plekken: in het noorden bij de parkeerplaats Galgenriet of aan de zuidkant bij de parkeerplaats bij de schaapskooi. Vanaf de schaapskooi, loop je een heel eind langs de tankgracht, een merkwaardige zigzaglijn die het Ballooërveld doorsnijdt. De tankgracht was er voor ‘het eggie’ en is gegraven door Nederlandse dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog om de geallieerde tanks tegen te houden. De brede zandpaden getuigen nog van dit militaire verleden: tanks en jeeps reden erover waardoor de zandpaden niet dichtgroeiden. Dat is gunstig voor allerlei kleine diertjes als graafwespen en graafbijtjes.

In het heideveld ligt een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog

Zandverstuivingen

Het Boerzand is lang gebruikt als zandwinning door de omliggende boeren en vormt nu nog steeds een prachtige zandverstuiving. Op deze plek staan nog steeds een aantal grove dennen. De boeren hebben deze aangeplant om het verstuiven van zand zoveel mogelijk tegen te gaan, iets waar tegenwoordig heel anders over wordt gedacht vanwege de bijzondere natuurwaarden die dat met zich meebrengt.

Oude schapen tellen

Met wat geluk kom je de kudde tegen van de schaapsherder(in). De schapen zijn van het ras het “Drentse Heideschaap”. Een heel oud en taai ras dat zich uitstekend kan handhaven onder de barre omstandigheden die hier op het Ballooërveld kunnen voorkomen. Probeer de schapen eens te tellen; het zal je niet meevallen en het zijn er véél meer dan je denkt!

Middeleeuwse snelweg

Vanaf de Galgenberg – één van de vele grafheuvels van dit boswachterspad – zie je aparte rechte lijnen lopen in noord-zuidelijke richting. Dit zijn hele oude karrensporen die hier al honderden jaren liggen. Op het Ballooërveld was het in de middeleeuwen een drukte van jewelste, het werd ook wel de “A1 van de middeleeuwen” genoemd. Dit gebied was namelijk de enige droge verbinding richting Groningen voor mensen met paard en wagen. De hele bundel van karrensporen is op z’n breedst wel 400 meter! Breder dan welke snelweg in Nederland ook. En de naam Galgenberg, ooit heeft die er echt gestaan….

Zelf het boswachterspad wandelen?

Download en bekijk de route van boswachterspad Balloërveld.

Nieuwsgierig naar alle andere boswachterspaden? Bekijk ze op www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden

De heideschapen van Schaapskooi van Balloo
reageren

geef een reactie

 • Kees van Son
  16 augustus 2018 om 14:32

  Ik was ook op vakantie, Dita. Vandaar mijn late reactie. Je zal hem vast al gelopen hebben, toch? En, hoe was het?

 • Dita
  20 juli 2018 om 17:39

  Ga ik doen Kees van Son, staat in de vakantieplanning! Wie zei dat thuisblijven niet leuk was ? Ziet er erg goed uit deze wandeling! Dank.

 • Piet Westbroek
  13 juli 2018 om 12:58

  Veel wijst erop dat – in het bijzonder natuurliefhebbers – steeds vaker de jachtige tijd willen ontvluchten. Wat is er mooier dan dit te doen in datgene wat SBB ‘voor ons’ doet.

  Rust kun je vinden in de uitgestrekte natuurgebieden van Nederland. Laten we dit koesteren en met elkaar bijzonder zuinig op zijn.

  Balloerveld is schitterend. Doen !!!

  Zo gaan wij spoedig weer naar een van onze SBB natuurkampeerterreinen temidden van bos en heide. …Niets-zo-mooi-als- stilte…

  • Kees van Son
   14 juli 2018 om 21:17

   Dank voor je reactie, Piet! Natuurlijk kan ik dit als boswachter in de Drentsche Aa alleen maar onderschrijven. Veel plezier bij je volgende bezoeken aan ons mooie Drenthe!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog