www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Kom je dit jaar weer de ijzertijd beleven tijdens de ‘IJzertijd-dag’

24 juli 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
IJzertijd-dag bij het Noordsche Veld

IJzertijd-dag bij het Noordsche Veld

NORG
Op vrijdag 27 juli organiseert Staatsbosbeheer een ‘IJzertijd-dag’ voor kids. Tijdens deze dag in de schoolvakantie zijn er tal van leuke activiteiten te beleven bij het Noordsche Veld. Je kunt deze dag bijvoorbeeld houten schijven zagen en beschilderen, stenen kleren, nestkastjes timmeren (tegen een kleine vergoeding), een houtkooltekening maken of bijlsteel hangen bij de boswachter. Hoe lang kun jij blijven hangen? Naast deze activiteiten kun je ook alles te weten komen over de ijzertijd en het spannende natuurgebied het Noordsche Veld en de natuurgebieden eromheen.

De IJzertijd en het Noordsche Veld

De ijzertijd deed zijn intrede zo rond 800 voor Christus tot vlak voor onze huidige jaartelling. In deze periode stapten de mensen over op het grootschalig gebruik van ijzer bij het maken van bijvoorbeeld gereedschap en wapens, hieraan heeft deze periode ook zijn naam te danken. In deze periode zijn ook de zogenaamde Celtic Fields aangelegd, een akkerbouwsysteem dat tot in de Romeinse tijd is gebruikt. Celtic Fields zijn kleine ‘vierkante’ akkertjes, omgeven door lage aarden walletjes. Als de bodem van deze akkers na verloop van tijd uitgeput raakten, werden er nieuwe bijgemaakt. Hierdoor ontstond er in verloop van tijd een ‘schaakbordpatroon’ in het landschap. Dit schaakbordpatroon van akkertjes is o.a. nog goed te zien binnen het Noordsche Veld. Daarnaast liggen er ook nog veel grafheuvels binnen het Noordsche Veld. Grafheuvels zijn o.a. ontstaan in de ijzertijd, doordat in die periode de doden in een kuil of op de grond werden gelegd waar vervolgens zand of plaggen overheen werden gelegd.

IJzertijd-dag
Houten schijven zagen en ze vervolgens schilderen (foto: Staatsbosbeheer)

Waar gaan we de IJzertijd-dag organiseren?

We staan tijdens de IJzertijd-dag op een grasveld grenzend aan het Noordsche Veld. Tussen 10:00 en 15:30 uur ben je daar van harte welkom. De activiteit is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen zijn uiteraard ook van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en opgave voor deze activiteit is niet nodig.
Mocht je nog meer informatie willen hebben dan kun je een mail sturen of bellen naar: a.broekman@staatsbosbeheer.nl, tel: 06-51312540.

IJzertijd-dag
Bijlsteelhangen tijdens IJzertijd-dag (foto: Staatsbosbeheer)

Wie weet tot 27 juli!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  27 juli 2018 om 09:37

  Staatsbosbeheer ’timmert meer dan ooit aan de weg’ waar het gaat om aktiviteiten.
  Een eerdere slogan ‘naar buiten’ las ik op de wapperende vlaggen op de natuurkampeerterreinen.

  Mooie intiatieven dus. Zie de glunderende gezichten van de kinderen – hangend aan de bijlsteel – al voor mij. ‘Wie-gaat-winnen’ ? is van hun gelaat natuurlijk af te lezen. Sport en spel, educatief alsmede het ontdekken van al dat moois in de natuur gaan zo broederlijk samen.

  Want ook Drenthe is een schitterende provincie welke gekoesterd moet worden. Een gemoedelijk deel Nederland waar de rustgevende boswachterijen ongemerkt in elkaar overgaan. …Hier-moeten-we-zuinig-op-zijn…

  Naast de genoemde aktiviteiten wachten een aantal SBB natuurkampeerterreinen hier op haar bezoekers. Durf deze gerust aan te bevelen. Ontdek de rustgevende schoonheid te midden van prachtige bossen en heidevelden

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog