www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

De Pixi is wakker! Maar wat is de Pixi eigenlijk?

18 oktober 2018 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
De Pixi loop je in het duister en in stilte

De Pixi loop je in het duister en in stilte (foto by knelis)

De Pixi is terug. Donderdag ontwaakte het digitale organisme in de donkere Drentse bossen. De eerste bezoekers hebben het lichtkunstwerk dit weekeinde al bewonderd. Als boswachter was ik vanaf het begin betrokken bij de komst van de Pixi. Maar als mensen me vragen wat het nu eigenlijk is, blijkt het elke keer weer lastig te omschrijven. Blijkbaar moet je de Pixi ervaren om het helemaal te begrijpen!

Kleine lichtpulsjes

De Pixi is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen. De Provincie Drenthe heeft met een bijdrage het kunstwerk mogelijk gemaakt. Als in de herfst de nachten langer worden, ontwaakt de Pixi. In het duister van de Drentse bossen maken ze contact met hun soortgenoten, en met de toeschouwer. Met kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg.

Een Pixi aan een boom (foto By Knelis)
Een Pixi aan een boom (foto By Knelis)

Kunst, techniek en natuur

De Pixi is dus kunst, maar ook techniek. En het is geïnspireerd door de natuur; het bootst de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes na. Juist die combinatie maakt de ervaring zo mooi. Daarbij komt dat je een pad van ongeveer 3 kilometer volgt door het donkere, stille bos. Eerst zie je helemaal niets, maar na een tijdje raken je ogen gewend. Als je dan de Pixies ziet flonkeren – eerst een paar en dan ineens een heleboel – dan is dat een prachtige ervaring!

De Pixi in het donkere bos (foto By Knelis)
De Pixi in het donkere bos (foto By Knelis)

Stil en sprookjesachtig

Donderdag liepen we met een select gezelschap de route als eerste en het viel me ook nu weer op hoe iedereen stil wordt als ze midden tussen die sprookjesachtige lichtjes staan. Het leuke is dat hoe meer organismen (dus Pixies) aan de groep worden toegevoegd, hoe complexer de communicatie en samenwerking is. Daardoor is elk bezoek aan de Pixi een unieke ervaring.

Met kleine lichtpulsjes wijzen de Pixies de weg (foto By Knelis)
Met kleine lichtpulsjes wijzen de Pixies de weg (foto By Knelis)

Tickets voor de Pixi

Je kunt het lichtkunstwerk nog tot begin januari op woensdag- en zaterdagavond bezoeken bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen. Bezoekers kunnen een ticket kopen op www.staatsbosbeheer.nl/pixi. Maar wees er snel bij: vorig jaar was de Pixi erg populair en waren de kaartjes zo op!

Wat is jouw ervaring?

Heb je de Pixi al bezocht? Misschien kun jij beter onder woorden brengen wat je hebt ervaren. Laat het weten in de reacties!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  18 oktober 2018 om 23:40

  Dit is ook voor mij geheel nieuw. Klinkt wel wat mysterieus. In de regel vinden onze boswandelingen bij daglicht plaats.

  Las een nogal negatieve review. Of deze terecht is kan ik niet beoordelen. Zo ga ik er vooralsnog van uit dat SBB weet waar men mee bezig is. Zijn er te verwachte verstoringen dan lijkt het mij onwaarschijnlijk zo’n expiriment uit te voeren.

  Martijn is een kundige superaardige boswachter. Niet voor niets is hij ‘meer-dan-gastheer’ op het Natuurkampeerterrein Borger. Wij spreken uit ervaring !

  Gevoelsmatig zegt er iets in mij dat er ook geen drommen filevormende mensenmassa’s op dit experiment zullen afkomen maar een selekte groep liefhebbers

  • Chrisje
   24 november 2018 om 23:53

   Mooie bijzondere ervaring en naar mijn idee met alle respect voor de natuur. Kleine groepen die, op schema, in alle stilte en met respect voor het bos het pad volgen. Zacht gloeiende kleine lichtjes die heel even aangaan en weer doven. De uitgebreidere verzamelingen lichtjes zijn indrukwekkend maar slechts op enkele plekken en zeker geen ‘kermis’. Mooie wandeling, zeker genoten, en inderdaad voor een selecte groep liefhebbers. Wij komen hem nog eens overdoen 🙂

 • arend
  18 oktober 2018 om 18:48

  Onvoorstelbaar om als natuurterrein organisatie, met dit soort branchevreemde activiteiten bezig te gaan. Nog meer mensen ( tijdens de rusttijd van dieren!) naar het bos halen waarbij blijkbaar (ver)storende lichtjes het spannend moeten maken. Ik zou haast zeggen, kan het nog gekker?

 • MLF
  18 oktober 2018 om 17:15

  Leuk en interessant; daar moeten we eens heen. Bedankt voor deze informatie.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog