www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Waarom de beuken aan het Matenpad in Emmen echt weg moeten

8 oktober 2019 Boswachter Geerling Kruidhof in Drenthe
Omgezaagde beuk Matenpad

Een van de beuken die in 2018 aan het Matenpad om de veiligheid is omgezaagd. Van binnen helemaal rot, maar van buiten was dit nauwelijks zichtbaar.

Ik schreef het al in mijn blog van 6 juli 2018: het gaat niet goed met de beukenlaan aan het Matenpad in Emmen. Verreweg de meeste van de 27 beuken zijn in slechte gezondheid en zorgen voor onveilige situaties voor de vele fietsers en wandelaars die er dagelijks onderdoor gaan. Deze winter is het zover: dan worden de beuken gekapt. Maar de laan verdwijnt niet. In overleg met omwonenden is besloten om langs weerszijden een haag van linden te planten, om de markante ingang van de Emmerdennen te behouden.

Veiligheid voorop

Laten we één ding voorop stellen: voor iedereen is het een teleurstelling dat de eeuwenoude beuken aan het Matenpad het veld moeten ruimen. Zo’n mooie oude laan is een parel voor elke boswachterij. Bovendien bieden oude beuken ook een prachtige plek voor allerlei bijzondere soorten, ook als ze ziek of dood zijn. Hadden ze midden in het bos gestaan, dan waren we er van af gebleven. Maar het Matenpad is een fiets- en wandelpad dat graag en veel wordt gebruikt door de inwoners van Emmen. Er vallen nu al regelmatig takken naar beneden. Sommige bomen hebben ingerotte stamwonden, waardoor bij een beetje storm de hele stam kan breken. Staatsbosbeheer is eigenaar van de laan en daarmee zijn wij dus ook verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen die het pad gebruikt.

Afgebroken tak Matenpad
Regelmatig breken grote takken af. Vandaag nog werd deze afgebroken tak verwijderd.

Twee rapporten

Omdat Staatsbosbeheer elk jaar wordt geconfronteerd met deze veiligheidsrisico’s, heeft onafhankelijk bomenspecialist European Tree Services in februari 2017 alle bomen onderzocht op conditie en veiligheid. Daaruit is gebleken dat bomen in de laan nog maar een korte levensverwachting hebben. Meerdere bomen gaan naar verwachting zelfs binnen 5 jaar dood. Om goed op de hoogte zijn van de actuele staat heeft Staatsbosbeheer in juni 2019 nogmaals een onafhankelijk boomtechnisch onderzoek laten uitvoeren, ditmaal door Pius Floris Boomverzorging. Daaruit kwam naar voren dat de conditie van de beuken nog verder achteruit is gegaan. Slechts één kleine beuk is in dit onderzoek goedgekeurd. De rest krijgt het predicaat risicoboom of is zelfs volledig afgekeurd. Door de droogte van de afgelopen 2 jaar gaan de beuken alleen maar verder achteruit.

Nieuwe lindenlaan langs Matenpad

De beuken moeten dus weg en dat gaat deze winter gebeuren. Voordat we kunnen beginnen, controleert de Provincie Drenthe nog of we in het kader van de wet natuurbescherming een ontheffing moeten krijgen. Daarvoor hebben we een derde, ecologisch, onderzoek laten uitvoeren. Na de kap kunnen we de nieuwe linden gaan inplanten. Zo behouden we de laan voor toekomstige generaties!

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze dan hieronder in de reacties. Of stuur een bericht naar g.kruidhof@staatsbosbeheer.nl.

De boomtechnische rapporten kun je hier inzien:

NB

Levert de kap van deze bomen ons dan wat op, zoals ik nog wel eens op sociale media voorbij zie komen? Nou nee. Het beetje geld dat we krijgen voor de verkoop van een paar zieke beuken staat in geen verhouding tot de kosten die we maken voor de opmaak van 2 boomtechnische rapporten, een ecologische toets en wat de aannemer ons in rekening brengt voor het verwijderen van de bomen.

reageren

geef een reactie

  • Wilko Scheeres
    8 december 2019 om 12:32

    Het wordt de hoogste tijd dat de mens zich niet meer plaatst boven de aarde zelf,
    een onderschikte houding zou al meer respekt op leveren voor het leven op aarde.Deze ommekeer van denken is hard nodig want de aarde raakt erg verziekt door de alsmaar verder gaande verstede-
    lijking.Bestuurders hebben nu de taak om het klimaat weer gezond te maken op aarde,economie moet plaats maken voor de aarde!
    Wees blij dat deze oude bomen er nog zijn,geniet er nog van,zij zijn het voorbeeld,sluit het fietspad én plant nog veel meer bomen!

  • Kippensoepkip
    9 oktober 2019 om 11:50

    Ter aanvulling.

    5G is in aantocht en de EU wil dat er veel bomen gekapt worden om meer controle over ons te krijgen
    Al die bomen staan in de weg..
    Het is van de zotte, al die bomenkap in Nederland.
    Hoop echt dat er iemand opstaat bij STAATSbosbeheer en de moed heeft om tegen deze verschrikkelijke acties, te ageren
    Steeds minder bossen, steeds minder mogelijkheden om CO2 af te breken.
    Het leven op aarde komt in gevaar, maar dat beseffen velen zich helaas nog niet.
    Pas als het te laat is hoor je ineens iedereen klagen.
    Word wakker mensen en sta op. De verandering begint in jezelf nl

    Een bezorgde burger

    • Piet Westbroek
      9 oktober 2019 om 12:50

      Alhoewel ik bovenstaande van de anonieme burger (waarom de naam niet ?) wel een beetje begrijp mag ik er toch van uitgaan dat men bij Staatsbosbeheer eerlijk spel speelt en de bomenkap (veiligheid) de reden zal zijn om tot kappen over te moeten gaan !

      Veiligheid-voor-alles !!

      Ooit begrepen dat ‘ergens bomen weg’ automatisch herplanten inhoudt om zo het natuurlijk evenwicht – zoveel als mogelijk – in stand te houden.

      Bomen zijn immers van levensbelang !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog