www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Even voorstellen: nieuwe boswachter in Emmen-Sleen

7 oktober 2020 Boswachter Wenda Kloen in Drenthe

Begin dit jaar nam mijn collega Geerling Kruidhof afscheid als boswachter publiek. Hij was decennialang hét gezicht in onze natuurgebieden in en rond Emmen. Vanaf maart mocht ik Geerling opvolgen in dit prachtige en veelzijdige gebied. Met dit blog stel ik me graag aan u voor en ik geef u graag een kijkje achter de schermen. Wat maakt mijn werk nou zo bijzonder? Waarom ga ik elke dag fluitend naar mijn werk?

De mooie omgeving in al haar vormen

Eén ding is duidelijk: het plezier in mijn werk komt voor een groot deel door de variatie van het prachtige gebied waar ik boswachter mag zijn. De Emmerdennen met haar mooie stuifduinen en oude bomen. Het moerasgebied bij Gees, waar bijzondere vogels voorkomen. Een deel van mijn werkgebied ligt op de Hondsrug, waar veel historische waarden te vinden zijn. Zelfs in de stedelijke gebieden kom je hele unieke stukjes natuur tegen. Een grote verscheidenheid, allemaal binnen één gebied.

Vlak nadat ik begon met mijn nieuwe baan, brak het coronavirus uit. Mijn inwerkperiode zag er ineens heel anders uit dan gepland. Doordat mijn collega’s en ik niet samen op pad konden gaan, ben ik zelf het gebied gaan ontdekken. In de ochtend plande ik dan zoveel mogelijk mijn werkzaamheden in, zodat ik in de middag weer naar buiten kon. Ik nam mijn dochter af en toe mee om samen tijdens het ontdekken ook het een en ander aan zwerfafval op te ruimen. Zo hielpen we direct een handje mee aan het beschermen van het gebied.

Het moerasgebied bij Gees waar veel verschillende vogels op af komen
Het moerasgebied bij Gees waar veel verschillende vogels op af komen.

Initiatieven uit de buurt

Wat het werk hier nog leuker maakt is de participatie van mensen in de omgeving. In de afgelopen tijd hebben we gezien dat er meer afval werd gedumpt in de bossen. Op Facebook deelden we hier berichten over. Hierop kregen wij veel reacties. Niet alleen zijn mensen heel betrokken, ze steken zelf ook graag de handen uit de mouwen.

Lizy en Amy bijvoorbeeld. Zij gaven het goede voorbeeld en gingen samen de natuur in om afval op te ruimen. Meer mensen wilden hieraan meehelpen. Zo zorgden we er met z’n allen voor dat iedereen een steentje kon bijdragen aan de bescherming van de natuur.

Ook hebben we een grote, actieve groep vrijwilligers. Zij helpen mee in het beheer of gidsen in het gebied. Ik houd mij bezig met het coördineren en aansturen van de werkzaamheden. In het kader van opleiding en training ga ik ook met de vrijwilligers het veld in.

Op excursie in het bos (deze foto is voor de coronamaatregelen genomen).
Op excursie in het bos (deze foto is voor de coronamaatregelen genomen).

Hoe ziet mijn dag er uit?

De naam boswachter publiek verklapt het al een beetje. Als boswachter publiek ben je het eerste aanspreekpunt in het gebied voor van communicatie, recreatie, educatie en participatie. Ik verzorg de voorlichting aan pers en publiek en zorg dat de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen op orde is. Een flinke klus om alles in kaart te brengen, maar gelukkig heb ik hier hulp bij van een vrijwilliger.

Verder houd ik me bezig met het faciliteren van recreatieve en educatieve activiteiten. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de vrijwilligersactiviteiten in de terreinen en van andere initiatieven op het gebied van participatie.

Foto van de Emmerdennen
De Emmerdennen

Oog op de toekomst

Ik ben heel dankbaar voor de passie en de initiatieven van vrijwilligers en omwonenden. Samen zorgen we er voor dat het gebied zo mooi blijft als het is. Met z’n allen dragen we bij aan het beschermen, beleven en benutten van het gebied.

Eén van mijn doelen is meer draagvlak te creëren, zodat nog meer omwonenden de waarde van de natuur inzien, respecteren en bovenal heerlijk genieten van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft.

Neem ook zeker even een kijkje op onze facebookpagina. Hier vind je mooie beelden en zie je wat er in de omgeving allemaal te doen is.

reageren

geef een reactie

 • Kor Weender
  20 januari 2021 om 15:16

  Hallo,
  Welkom in Emmen (beetje laat, maar beter laat dan nooit). Enige tijd geleden stuurde ik een email naar Staatsbosbeheer aangaande de aanleg van een hardlooppad in de Emmer dennen. Daar heb ik verder geen reactie op gekregen. De aanleg is zeker al een half jaar bezig en er ontbreken nu nog 3 paaltjes. Eén paaltje vonden we vanmiddag tussen de struiken in het bos vlakbij de plaats waar deze moet komen te staan. De paal heeft echter nooit in de grond gezeten.
  Weet u van dit hardlooppad? En zo ja, kan ik u dan een email sturen met gegevens Welke paaltjes nog missen? Zo nee, weet u dan wie het pad aan het bewegwijzeren is?
  Met vriendelijke groet,
  Kor Weender

 • Jan Mansens
  8 oktober 2020 om 19:06

  Bedankt voor je blog, ik heb je voorganger een paar keer gesproken maar nooit gezien.
  Wat een prachtig gebied waar je in mag werken, dat is absoluut geen straf….
  Ben zelf vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten, in het ook mooie Dwingelderveld..
  Maar ik heb voor een jaar of vier omgeving Gees ontdekt, en kom elke week wel een keertje die kant op vanuit Hoogeveen op de fiets…
  Schitterend gebied waar jij mag werken…
  Maar ook het Valther bos waar ik mijn jeugd heb doorgebracht..
  Heel veel succes, en wie weet komen wij elkaar een keer tegen…
  Groet Jan Mansens.

 • Piet Westbroek
  7 oktober 2020 om 19:16

  Dag Wenda. Val-met-de-deur-in-huis ! wat leuk om deze blog te mogen ontvangen ! We kennen elkaar (nog?) niet maar wie weet komt er eens een ontmoeting ! Evenmin ook Geerling Kruidhof nooit ontmoet maar de naam eerder gelezen. Vast en zeker zitten jullie – mbt passie voor de natuur – ‘op-dezelfde-golflengte’

  Vooropgesteld ! Laat de Heer Kruidhof van zijn – ongetwijfeld – verdiende pensioen gaan genieten ! Zeker wanneer je leest dat een bevlogen opvolger in-zijn-sporen-treedt’ !

  Drenthe. Als gepensioneerde komen ook wij graag in Drenthe en of Veluwe naar – in het bijzonder – de campings van Staatsbosbeheer.

  Natuur. Laten we zuinig zijn op alles wat er is. De boswachterijen, heidevelden, de Waddenzee, de eilanden etcetera, met al haar schoonheid.

  Alle succes toegewenst !!! Een groet uit Krimpen a/d IJssel, Piet

  Laat de Heer

 • Ferdi(Vrijwillige gids)
  7 oktober 2020 om 17:01

  Uiteraard wil ik je heel veel succes wensen Wenda! Inmiddels hebben we al mooie excursies gerealiseerd met de vrijwillige gidsen. Een mooie start met nog mooie initiatieven voor de toekomst!

 • Jaap P. Gehem
  7 oktober 2020 om 16:19

  Hé, die ken ik ergens van…
  Natuurlijk herkende ik je, ik wist alleen (nog) niet waar je na NP-DFW heen gegaan was. In elk geval veel succes en vooral veel plezier daar in de Emmer Dennen e.o.
  Groet,
  Jaap Gehem, gids/vrijw. NP-DFW en HDL

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog