www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Hart van Drenthe in Noorderland

20 december 2021 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Als een interviewster van het magazine Noorderland je belt met de vraag of je een interview wilt geven voor een artikel over het Hart van Drenthe, dan zeg je geen nee. Zo'n kans grijp je direct aan. Er zijn namelijk bijzondere ontwikkelingen in de natuur in het Hart van Drenthe. Dat is uitgebreid beschreven in het winternummer van het blad dat nu in de winkels ligt.

Noorderland is een regionaal tijdschrift dat landelijk verkocht wordt bij alle grote verkooppunten, boekhandels en supermarkten. Het is een magazine voor iedereen die het noorden een warm hart toedraagt. Een tijdje geleden zat ik een uur met de journalist van Noorderland aan de telefoon en vertelde ik haar in geuren en kleuren waar Staatsbosbeheer in het Hart van Drenthe mee bezig is en hoe de natuur daar op reageert.

Werken aan natuurlijk bos

En er gebeurt hier veel. Het dempen van overbodige sloten, het omvormen van exoten naar inheemse boomsoorten en het terugbrengen van het padennetwerk door het gebied. De vernatting die wordt veroorzaakt door het dempen van sloten. Eigenlijk is dat herstel van een gezonde waterhuishouding: belangrijk in een gebied dat brongebied is voor minimaal vier beeksystemen. We hadden het over het verzachten van overgangen van bos naar hei en van bos naar beekdal. Geen scherpe grenzen meer. Het verwijderen van klassieke wandelroutes en het aanleggen van avontuurlijke natuurroutes. Ook het verwijderen van overbodige borden en andere menselijke invloeden. Het verplaatsen van parkeerplaatsen naar de randen van het gebied in plaats van midden in het gebied. Om zo maar een paar hoofdzaken te noemen.

Dieren keren terug van lang weggeweest

foto Albert Henckel

De grootste beloning voor ons werk is natuurlijk dat soorten weer terugkeren. Diersoorten die na soms eeuwen van afwezigheid hun weg terugvinden naar het gebied. Dieren die om verschillende redenen waren verdwenen, bijvoorbeeld doordat er op gejaagd werd, door intensief landgebruik en schaalvergroting van de landbouw. Na terugkeer van de das in de jaren ’70 van de vorige eeuw kwamen recentelijk de raaf, bever, otter en de kraanvogel terug in het gebied. Zelfs de wolf doet het Hart van Drenthe zo af en toe aan. En dat is waar je het uiteindelijk voor doet. Het ecosysteem is niet compleet zonder natuurlijke grazers. Het edelhert is al af en toe gespot in Drenthe. Ik hoop dat ooit ook het wild zwijn, waarvoor nu een nulstand geldt, er weer mag zijn in grote natuurgebieden als het Hart van Drenthe. Wie weet kan ik daar dan in een vervolginterview in Noorderland in de toekomst over vertellen.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  20 december 2021 om 19:48

  Als ik Boswachter was werd er eveneens volmondig ‘ja’ gezegd aan de uitnodiging voor een interview. Natuurrijke waardevolle initiatieven dus daar in dat ook prachtige Drenthe.

  Hoog tijd om – zo mogelijk – weer eens naar al dat moois ‘af-te-reizen’ in 2022.

  Wellicht is er nog een plaatsje vrij op onze favoriet Natuurkampeerterrein Borger.

  …Boswachter Martijn immers is even bevlogen als zijn Collega Evert…

  7

  • Evert Thomas
   22 december 2021 om 09:17

   Goedemorgen Piet, weer dank voor jouw leuke reactie. Trouwe lezer. Martijn is inmiddels geen boswachter meer op de Hondsrug. Hij is ergens anders gaan werken. Maar er is wel een nieuwe boswachter aangesteld. groet Evert

  • Piet Westbroek
   22 december 2021 om 10:28

   Dank ! Vast en zeker is er weer een fijne vervanger aangesteld daar op de Hondsrug.

   Martijn zal ook elders weer zorg dragen voor de natuur en bezoekers

  • Piet Westbroek
   22 december 2021 om 23:25

   Martijn zal in elk geval door ons worden gemist. Altijd even een praatje op het Natuurkampeerterrein. Evenwel wensen wij hem alle succes toe in zijn nieuwe werkkring…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog